Prostorno stanovanje v Klatovyju na Češkem je s pomočjo arhitekturnega studia JanskyDundera dobilo popolnoma novo podobo. S tem so izpolnili želje mlade družine, ki si je želela sodobnega domovanja v večstanovanjski hiši, stari več kot stoletje.

Stanovanje v večstanovanjski hiši iz 30. let minulega stoletja, ki jo je zgradil pradedek lastnikov, je povozil čas, saj njegova zasnova in oprema nista več zmogli prisluhniti potrebam sodobnega bivanja.  Z željo po ustvarjanju modernističnega bivalnega prostora, ki bo služilo potrebam mlade štiričlanske družine, so se arhitekti studia JanskyDundera lotili prenove. Zahvaljujoč medsebojnemu zaupanju in razumevanju med njimi in naročniki je nastal neobičajen družinski dom z modernističnim značajem.

Stanovanje, ki se razteza na 170 m2, se nahaja v tretji etaži stavbe. Stavba, ki je zrasla v prvi polovici minulega stoletja, ima modernistični značaj, ki so ga arhitekti poskušali ohraniti tudi v interjerju. Za začetek so se lotili temeljite osvežitve tlorisa, ki ni več služil potrebam sodobnega uporabnika, in podrli nekaj nenosilnih sten, hkrati pa so se potrudili ohraniti kar največ prvotnih značilnosti objekta.

Da bi dosegli prostorsko zračnost, so prej razdrobljene manjše prostore združili v večje, bolj odprte. S tem so kar najbolj povečali obseg prostorov, v katerih družina preživi največ časa. Otroške sobice po drugi strani so zasnovane kot majhni namenski kotički, namenjeni spanju, v katere se vstopa skozi veliko modro omaro po navdihu pravljične dežele Narnije.

»Modra garderobna omara, predvsem pa vhod vanjo, človeka popelje iz realnosti v drug svet, čaroben prostor. Prav omara je neke vrste filter med stanovanjem in otroško sobo, ki popestri doživetje. Ta element doživetja pa je viden tudi drugod v stanovanju, prek različnih svetlobnih situacij,« povedo avtorji, ki so želeli ohraniti značilnosti stavb iz tridesetih let minulega stoletja – tudi različnih oblik oken, njihove umeščenosti in pogledov.

Stanovanje je v osnovi zasnovano na nevtralnih odtenkih, z nekaterimi izrazitimi bogatimi barvnimi poudarki. O bogati zgodovini stavbe pričajo številni izvirni elementi, kot so kljuke, parket, drsna vrata in priznana originalna poslikava v spalnici staršev. Spalnica ima tudi lastno kopalnico, do katere je mogoče dostopati tudi iz delovne sobe z majhnim balkonom.

  • Studio: JanskyDundera
  • Avtorji: Matěj Janský, Cyril Dunděra, Jáchym Janský
  • Lokacija: Klatovy, Češka
  • Leto zaključka projekta: 2022
  • Uporabna površina: 170 m²

Fotografije: Honza Zima