Arhitekti studia Komon architekti so se lotili prenove stanovanja v zgodovinsko dragoceni vili Bianca v severnem predelu češke prestolnice. Vila, ki jo je med letoma 1910 in 1911 zasnoval arhitekt Jan Kotěra, je bila v dobrem stoletju obstoja deležna številnih sprememb, tudi temeljite prenove. Po zaslugi omenjenega češkega biroja pa je dobila prav poseben ambient.

Po koreniti prenovi leta 2003, ki je delo nizozemskega arhitekta Ericka van Egeraata, je novo podobo čakala še notranjost vile. A če je bila zunanjost obnovljena po načelu prvotne zasnove Jana Kotěre, pa je notranjost, v nasprotju z njo, povsem sodobna, z le nekaj zgodovinskimi elementi.

Že pred posegom Komon architektov so namreč interjer zapolnili s pohištvom s preloma minulega stoletja, ki pa ni več ustrezal željam in zahtevam novih lastnikov. Ti so se tako odločili za temeljito osvežitev.

Ne da bi posegali v konstrukcijo vile, so njen interjer prilagodili potrebam življenja mlade družine. Kuhinjo so umestili v dnevno-bivalni prostor, orientiran proti jugu. Tu sta še jedilnica in dnevni prostor. S tem se je oblikovala ločena pisarna, ki jo je po potrebi mogoče spremeniti v sobo za goste. Spalnica v severnem delu stanovanja ima ločen garderobni del z umivalnikom in lastno kopalnico z izhodom na balkon.

O prvotni podobi interjerja iz začetka 20. stoletja so pričala le še okna, ki so odsevala modernistični značaj vile. Arhitekturna zasnova novoustvarjenega prostora pa je v celoti sodobna, z ambicijo vzpostavitve povezave z zgodovinsko arhitekturo hiše.

Arhitekti so interjer začrtali kot dialog med starim in novim, v tem primeru med vilo in njeno notranjostjo. Rdeča nit tega je avtentičnost v arhitekturi in iskanju oblike, ki izhaja iz funkcije. Prav takšna je bila tudi vizija modernističnega češkega arhitekta, avtorja vile, stoletje nazaj.

Na obdobje nastanka hiše so se odzvali z izbiro materialov in samostojnih pohištvenih kosov. Temno oljen hrastov parket in pohištvo z detajli v naravni medenini odsevajo duh z začetka minulega stoletja, ki sčasoma dobiva naravno patino. Mavčni zaključki na stenah se z mat belim nanosom ujemajo z lakom na vratih in vgradnim pohištvom, kar omogoča igro svetlobe in senc.

V kopalnicah ploščice nepravilnih oblik dopolnjuje eleganten marmor s subtilnimi žilami na tleh. Strast investitorjev do stekla se odraža v obilici ogledal in steklenih elementov.

  • Studio: Komon architekti
  • Leto izdelave projekta: 2022
  • Leto izvedbe del: 2023
  • Uporabna površina: 131 m2

Fotografije: Alex Shoots Buildings