Nežno in svetlo stanovanje v češki prestolnici dokazuje, da rožnata ni rezervirana le za dekorativne predmete in dodatke. Arhitekti studia NEUHÄUSL HUNAL so namreč z njo obarvali kuhinjske elemente, ki predstavljajo vizualno dominanto prostora.

Nekateri arhitekti in ustvarjalci interierjev so do rožnatih odtenkov zadržani, a očitno neupravičeno. Sploh pastelni in nežni odtenki rožnate so v zadnjem času zelo priljubljeni, a jih vse prepogosto uvrščamo le v dekorativne predmete in manjše elemente pohištva. Obnova starega praškega stanovanja je obrodila nepričakovane rezultate, ki vnovič dokazujejo, da lahko brez zadržkov rožnato umestimo tudi v najbolj sodobne interierje.

Le 44,5 m2 veliko stanovanje v središču Prage je zahtevalo temeljito prenovo, z natančnim premislekom o izrabi prostora, in posodobitev tlorisa. Po zaslugi arhitektov studia NEUHÄUSL HUNAL pa rezultat ni le odprto in svetlo domovanje, temveč navdušuje tudi z materialnimi in barvnimi rešitvami. Materialno nežna, a prostorsko brezkompromisna rešitev je utesnjenemu praškemu pritličnemu stanovanju bistveno povečala bivalno kakovost.

Lastnik stanovanja, ki se ukvarja s postavitvijo skate parkov, si je namreč zaželel velikodušen bivalni prostor, ki bi spodbujal druženje. A kako utesnjeno stanovanje narediti kar se da prostorno? Arhitekti so za začetek oblikovali velik bivalni prostor tako, da so združili površino prvotne kuhinje, jedilnice in spalnice. Poenotenje tlorisa je omogočilo dotok svetlobe iz dveh smeri in povečalo vizualni stik z zelenjem na dvorišču. Temeljito preobrazbo so doživele tudi sanitarije in predprostor, vendar njihova razporeditev razen odstranitve vrat ostaja nespremenjena.

Namesto členjenega tlorisa enosobnega stanovanja je tako nastala odprta garsonjera, ki v enem samem prostoru ponuja vse, kar lastnik za bivanje potrebuje. Tod prevladujeta dva glavna elementa, ki zastopata različni funkciji: kuhinja in večnamenski podest, ki služi kot postelja, shramba, knjižnica, garderoba in klop. Spalni blok je oblečen v les, kuhinja pa v nežni rožnati odtenek.

Nekdanja spalnica je spremenjena v ploščad, s čimer ohranja svojo prvotno funkcijo, a se brez stene lažje povezuje s preostalim prostorom. Postelja je postavljena višje kot prej, s čimer omogoča prijetne in pomirjujoče poglede na zelenje onkraj okna. Platforma tvori kompozicijsko osnovo prostora, njena kompaktnost pa spodbuja zračno in neformalno vzdušje.

Dialog med bivalnim in servisnim delom stanovanja je poudarjen z materiali in njihovo nedvoumno barvno shemo. Kopalnico, kuhinjo, stranišče in hodnik – vse v potencialnem stiku z vodo – opredeljuje rožnata barva pohištva, ploščic in oblog, medtem ko so shranjevalne površine in predvsem večnamenska ploščad iz brezove vezane plošče. In še cena prenove? Po besedah arhitektov je lastnik zanjo odštel 41.000 evrov. 

Fotografije: Radek Úlehla