Kako posodobiti prostor, ne da bi s tem zabrisali sledi njegove bogate zgodovine? Češki arhitekturni studio No Architects je ob prenovi vile iz 20. let minulega stoletja uspešno odgovoril prav na to vprašanje.

Stavba iz dvajsetih let minulega stoletja, ki leži na levem bregu reke Vltave, v predmestju Prage, je bila ob stoletnici potrebna temeljite preobrazbe, da bi lahko s tem zadovoljila potrebe današnjih lastnikov.

Ti so nalogo zaupali češkemu arhitekturnemu studiu No Architects, pod vodstvom umetnice Daniele Baráčkove in arhitekta Jakuba Filipa Nováka. Studio se s harmonijo umetnosti in arhitekture loteva posameznih projektov, kar je razvidno tudi iz rezultata prenove te častitljive stavbe.

Romantično hišico v predmestju češke prestolnice odlikuje strma streha, pri gradnji pa so se pred stotimi leti zgledovali po angleških vilah. V sklopu arhitekture je bila zamišljena manjša razširitev objekta, s katero pa ne bi posegli v značaj hiše, temveč le dopolnili pomanjkanje prostora.

Arhitekti so predvideli odstranitev obstoječega tlaka in nenosilnih sten ter dodali stranski prizidek, v katerega so umestili apartma za goste in spalnico. Prizidek ne izstopa, temveč je v skladu z izvirno arhitekturo, prav tako pa se tudi v interierju dopolnjujeta sodobnost in duh preteklih časov.

Arhitekti so izoblikovali odprt pritlični prostor s sodobno razporeditvijo, dodali so tudi nova vrata, ki omogočajo neposreden izstop iz kuhinje na vrt. V veliko leseno kuhinjsko omaro, izdelano po meri, pa so spretno umestili hladilnik, shrambo in vhod v stranišče.

Prav po meri izdelano pohištvo je tisto, ki se v celoti prilega edinstvenemu prostoru, s čimer so arhitekti kar najbolje izkoristili razpoložljiv prostor in ustvarili občutek estetske skladnosti med prostori. V arhitekturnem studiu to utemeljujejo tudi iz ekonomskega vidika, češ da je vsak kvadratni meter bivalne površine v Pragi drag, zato ga je smiselno izkoristiti.

Posamezne pohištvene kose so obarvali v pastelne odtenke, ki prostoru dajejo svojevrsten značaj. Nežna pastelno zelena barva stopnišča se nadaljuje tudi v nadstropju, medtem ko v pritličju prevladuje modra barva v odtenku račjega jajca. Barvna paleta je zasnovana glede na osebnost novih lastnikov, ki so velik del življenja preživeli na Japonskem in v Veliki Britaniji, temu primerno so oblikovani tudi posamezni detajli.

Okrasne obloge in radiatorji v prvem nadstropju spominjajo na tradicionalne britanske hiše, medtem ko minimalistične klopi v dnevni sobi in veranda s keramičnimi ploščicami spominjajo na japonsko življenje. Majhna vrata na podestu prvega nadstropja omogočajo dostop do prej neuporabljenega prostora nad vhodom, kjer so umestili manjšo igralnico, dostopno le otrokom.

Fotografije: Studio Flusser