Stilska preobrazba stavbe iz 20. let minulega stoletja slika podobo novih lastnikov

Kako posodobiti prostor, ne da bi s tem zabrisali sledi njegove bogate zgodovine? Češki arhitekturni studio No Architects je ob prenovi vile iz 20. let minulega stoletja uspešno odgovoril prav na to vprašanje.

0

Stavba iz dvajsetih let minulega stoletja, ki leži na levem bregu reke Vltave, v predmestju Prage, je bila ob stoletnici potrebna temeljite preobrazbe, da bi lahko s tem zadovoljila potrebe današnjih lastnikov.

Ti so nalogo zaupali češkemu arhitekturnemu studiu No Architects, pod vodstvom umetnice Daniele Baráčkove in arhitekta Jakuba Filipa Nováka. Studio se s harmonijo umetnosti in arhitekture loteva posameznih projektov, kar je razvidno tudi iz rezultata prenove te častitljive stavbe.

Romantično hišico v predmestju češke prestolnice odlikuje strma streha, pri gradnji pa so se pred stotimi leti zgledovali po angleških vilah. V sklopu arhitekture je bila zamišljena manjša razširitev objekta, s katero pa ne bi posegli v značaj hiše, temveč le dopolnili pomanjkanje prostora.

Arhitekti so predvideli odstranitev obstoječega tlaka in nenosilnih sten ter dodali stranski prizidek, v katerega so umestili apartma za goste in spalnico. Prizidek ne izstopa, temveč je v skladu z izvirno arhitekturo, prav tako pa se tudi v interierju dopolnjujeta sodobnost in duh preteklih časov.

Arhitekti so izoblikovali odprt pritlični prostor s sodobno razporeditvijo, dodali so tudi nova vrata, ki omogočajo neposreden izstop iz kuhinje na vrt. V veliko leseno kuhinjsko omaro, izdelano po meri, pa so spretno umestili hladilnik, shrambo in vhod v stranišče.

Prav po meri izdelano pohištvo je tisto, ki se v celoti prilega edinstvenemu prostoru, s čimer so arhitekti kar najbolje izkoristili razpoložljiv prostor in ustvarili občutek estetske skladnosti med prostori. V arhitekturnem studiu to utemeljujejo tudi iz ekonomskega vidika, češ da je vsak kvadratni meter bivalne površine v Pragi drag, zato ga je smiselno izkoristiti.

Posamezne pohištvene kose so obarvali v pastelne odtenke, ki prostoru dajejo svojevrsten značaj. Nežna pastelno zelena barva stopnišča se nadaljuje tudi v nadstropju, medtem ko v pritličju prevladuje modra barva v odtenku račjega jajca. Barvna paleta je zasnovana glede na osebnost novih lastnikov, ki so velik del življenja preživeli na Japonskem in v Veliki Britaniji, temu primerno so oblikovani tudi posamezni detajli.

Okrasne obloge in radiatorji v prvem nadstropju spominjajo na tradicionalne britanske hiše, medtem ko minimalistične klopi v dnevni sobi in veranda s keramičnimi ploščicami spominjajo na japonsko življenje. Majhna vrata na podestu prvega nadstropja omogočajo dostop do prej neuporabljenega prostora nad vhodom, kjer so umestili manjšo igralnico, dostopno le otrokom.

Fotografije: Studio Flusser

0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje