V interier studiu Malfinio so se lotili prav posebne naloge – prenove stanovanja iz začetka minulega stoletja. Ta je z njihovo pomočjo postal dom mlade družinice.

V praškem okrožju Bubeneč je mlada družinica kupila staro stanovanje iz začetka 20. stoletja. Kar 123 m² veliko stanovanje je imelo ogromen potencial, a potrebovalo je oblikovalca, ki ga bo zmožen videti. Pa ne le to, iz tlorisa, ki je služil prebivalcem v minulem stoletju, je bilo treba oblikovati sodoben dom, primeren za 21. stoletje.

Naročnika sta prenovo zaupala Martini Homolkovi, ki se je pri oblikovanju prostora oprla na zahteve naročnika, življenjski slog para in lastne občutke. V nekaterih aspektih so bile smernice ostro začrtane, naročniki so želeli talno keramiko z vzorcem štirikrake zvezde, zrcalni kuhinjski otok, prav tako pa so želeli ohraniti posamezne kose pohištva iz prejšnjega stanovanja (postelja itd.).

Ključna sestavina koncepta je bilo ustvariti medsebojno povezanost prostora in celoto, ki bo funkcionalna za nove prebivalce. Pri tem so bistveno vlogo odigrali materiali, barve, teksture in drobni detajli, ki se prepletajo skozi stanovanje. To je bilo v prvotnem tlorisu sestavljeno iz kopice manjših prostorov, a so stene za potrebe odprtega prostora porušili in ustvarili osrednji prostor – srce stanovanja.

S tem korakom se je povečala tudi površina kopalnice, hkrati pa se je spremenil tok gibanja po prostoru. Iz osrednjega prostora vodi pot v otroško sobo na eni in spalnico z delovno postajo na drugi strani.

V stanovanju prevladujejo subtilni barvni odtenki, k prijetnemu ambientu pa pripomore tudi premišljen izbor osvetljave.

V prostoru je oblikovalka predvidela več izstopajočih kosov pohištva, od klubske mizice Stella Jiříja Krejčíka do fotelja Roly Poly in kultne sedežne garniture Togo. V celotnem stanovanju je mogoče opaziti tudi kose avtorskega tekstila studia Geometr.

»Strankam pustim, da začutijo prostor skozi moj filter, potem pa skupaj ustvarjamo njihovo edinstveno zgodbo, ukrojeno od koncepta do izvedbe. To je zame ključnega pomena, saj se tako lahko uglasim z edinstvenostjo vsake stranke in prostora. Zame je načelo medsebojnega povezovanja znotraj skladnega koncepta, ki temelji na funkcionalnosti in praktičnosti, povezanosti posameznih elementov in uravnoteženosti celote,« o svoji viziji pove Martina.

Fotografije: BoysPlayNice