Z modnih pist v notranjo opremo: tiho razkošje je trend, ki presega oblike, barve ali modne muhe. Tako v modni industriji kot v opremi doma namreč zagovarja prehod iz bleščečega potrošništva v prefinjen minimalizem, ki poudarja kakovost, udobje, ročno izdelavo in naravne materiale. Torej prehod iz kričečega luksuza v kakovostno in trajnostno bivanje.

Diskretna estetika obilja

Definicija razkošja se je spremenila: danes obilja ne zaznamujejo več bleščeče barve in dragi dodatki, ampak dobro izkoriščeni prostori, ki predvsem podpirajo naše vsakodnevne potrebe in nam zagotavljajo udobje bivanja. Če povlečemo vzporednico iz modnega sveta: interjerji v estetiki tihega razkošja so kot pulover iz kašmirja ‒ topli, udobni in večni.

Vir: PullCast

Trajnost in kakovost materialov

Namesto hitrih in poceni rešitev ta trend spodbuja opremljanje z ročno izdelanim pohištvom iz visokokakovostnih materialov, ki zdržijo test časa. Namesto hitrega potrošništva torej spodbuja premišljene nakupe, podpiranje lokalnih obrtnikov in ustvarjanje lepe dediščine za naše zanamce.

Vir: DelightFULL

Funkcionalnost in eleganca z roko v roki

Uporabnost je ključna. Pohištvo in dekorativni predmeti naj predvsem podpirajo vaše potrebe ‒ bodisi po dodatnem shranjevalnem prostoru ali po naslanjaču, iz katerega lažje vstanete ‒, a vsak naj bo seveda tudi estetsko oblikovan. Izberite materiale, kot so brušena kovina, neobdelan ali nelakiran les, žamet, lan ipd.

Foto: Unsplash

Povezava z naravo in umetnostjo

Poleg naravnih materialov so za ustvarjanje zadržano razkošnega interjerja pomembni tudi umetniška dela in unikatni, ročno izdelani predmeti. Ti dajo prostoru edinstven in osebni značaj, hkrati pa prispevajo k občutku harmonije in lepote v domačem okolju.

Foto: Pixabay

Ni slog, je trajnostni način življenja

Ko boste naslednjič pred dilemo, ali za svojo hišo ali dom kupiti nov kos opreme, se vprašajte: vam bo olajšal vsakodnevno bivanje? Je udoben in estetski? Vam bo služil tudi čez 20 let? Je izdelan na trajnosten način in iz naravnih materialov? Če je odgovor na katero od teh vprašanj »ne«, si vzemite nekaj dni časa za premislek, preden se za nakup odločite.