Minimalizem nikoli ne gre iz mode. Številni ga sicer zmotno enotijo s hladnim in neudobnim, a ti dve lastnosti pogosto nimata veliko skupnega s samim slogom. Minimalizem velja za najboljši približek čiste elegance, ki lahko ob zadostni meri znanja deluje zelo prijetno, celo domače. Izčiščenost in preprostost na eni strani ter uporabnost na drugi – to je minimalizem.

Pri minimalizmu ne gre za dramatične barve, teksture in oblike, še najboljši približek sodobnemu minimalističnemu interierju so moderne galerije, ki pustijo, da slovita umetniška dela resnično pridejo do izraza. Osnove minimalizma vključujejo umirjeno barvno paleto, uporabnost, najlažje pa bi sam slog opisali z znamenitim geslom: Manj je več! To pomeni, da prostori niso nasičeni s pohištvom, temveč so kosi skrbno izbrani in postavljeni v tloris. Tudi površine pohištva bodo bolj kot ne prazne, na njih bo izpostavljena le peščica dekorativnih kosov, kar pomeni, da slog ni primeren za tiste, ki bi radi na policah predstavili široko paleto spominkov in knjig. To še ne pomeni, da je dekoracija odrinjena na stran. Daleč od tega. Domovanje brez dekorativnih predmetov, ki kažejo poteze lastnika, bi bilo dolgočasno, zato minimalizem prisega na zadržanost in skrbno izbiro. Namesto čajne mizice, polne svečk, rož in okraskov, bo na površini kraljevala le zanimiva vaza s cvetjem. Tudi na stenah kraljujejo le izbrana umetniška dela. Kvaliteta ima namreč prednost pred kvantiteto.

Se vam sliši zahtevno? Z upoštevanjem naslednjih pravil boste svoj dom hitro spremenili v minimalistično oazo, ki bo ohranila vaše poteze in domačnost.

1. Ne vse naenkrat. Če imate namen zminimalizirati trenutno domovanje je bolje, da se lotite vsakega prostora posebej. Nemogoče je namreč, da na en mah očistite vse. Začnite z eno sobo in nadaljujte na naslednjo, sicer se bo v vašem domu nakopičilo preveč stvari, vas pa lahko volja prehitro mine.

2. Za začetek se znebite odvečnega pohištva, ki zaseda površino v prostoru. Razmislite, kateri kosi pohištva so resnično ključni in kateri so povsem odveč, ne da bi pri tem žrtvovali udobje. Če ste pred dilemo nakupa novega pohištva, pa se osredotočite na preproste kose v nevpadljivih barvah.

3. V naslednjem koraku očistite tla. Prav nič ne bi smelo biti shranjeno na tleh, zato se znebite vseh stvari, ki jemljejo prostor pri tleh, z izjemo pohištva. Ko vam bo to uspelo, se pomaknite višje, na omarice in mizico. Površine naj bodo kar se da minimalno opremljene, le z nekaj ključnimi kosi. Ostalo podarite.

4. Znebite se tudi nasičenosti na površini sten, odstranite vse slike in na novo obesite le eno, morda dve umetniški deli. Umetniška dela naj bodo preprosta, enostavna, umirjena. Nekatere stene pustite prazne.

5. Prostor naj bo kar se da svetel, umaknite vse okrašene zavese in jih nadomestite s preprostimi, v umirjenih tonih.  

6. Vzorci na tekstilnih površinah naj bodo enostavni. Velike podobe cvetlic in pozornost vzbujajoče barve med minimalisti veljajo za vizualno kramo. To še ne pomeni, da ste omejeni le na pastelno paleto barv in belino, daleč od tega, nekateri kosi so lahko bolj vpadljivi, vendar naj celotna podoba prostora ostaja umirjena.

7. Ko očistite sobo vsega odvečnega pohištva in predmetov, se postavite na stran in se še enkrat ozrite po prostoru. Lahko odstranite še kakšen kos več? Počakajte nekaj dni in ponovno naredite čistko vsega, kar po vašem mnenju še vedno prispeva k zasičenosti prostora. »Česa v resnici ne potrebujete,« je vprašanje, ki si ga lahko zastavite tudi mesec ali dva kasneje.

8. Vsaka stvar mora imeti svoje mesto. Ne le, da boste tako lažje našli knjigo ali mešalnik, ki ste ga pred dnevi pospravili, ampak gre za preprosto pravilo uporabnosti, ki vam bo močno olajšalo vsakdan.

Fotografije: Pinterest