Bele stene, bela tla, belo pohištvo, bel dekor. Je bele sploh lahko preveč?

Trend popolnoma belega interierja ni nov: religiozno se ga držijo na Mediteranu kjer bela barva pomaga pri preprečevanju pregrevanja domov; prevladuje v Skandinaviji, kjer na belo barvajo tudi leseni tlak; ali pa na Japonskem, od koder izvira sodobni minimalizem. Bela barva je priljubljena, ker je nevtralna, čista, ker pomirja in ker nudi neskončno možnosti kombiniranja.

V zadnjih letih pa so postali povsem beli interierji priljubljeni tudi drugod, kjer bela barva ni tradicionalna – v urbanih središčih zahodnega sveta. Mi se nad trendom (kljub naši siceršnji ljubezni do barv) navdušujemo – nismo namreč še našli povsem belega interierja, ki bi nas razočaral.

V nadaljevanju najdete nekaj nasvetov za opremljanje popolnoma belega stanovanja in pa seveda galerijo navdihujočih fotografij.

Kaj sploh je popolnoma bel interier?

Ko govorimo o popolni belini, s tem mislimo, da so beli vsaj trije od osnovnih elementov interierja: tla, stene, strop, stavbno pohištvo ali večji kosi pohištva. Če so trije elementi beli, bo belina vizualno prevladala in interier bo deloval izčiščen in minimalističen.

Bela je skrivno orožje

Bela ima veliko večjo moč, kot si predstavljamo, saj z njeno pomočjo lažje opazimo teksturo. Prav tako bolj opazimo naravno svetlobo, izpostavljena umetniška dela, pohištvo, pa nenazadnje tudi osebe v prostoru.

Bela na belo, tekstura na teksturo

Predstavljajte si: bela keramika po tleh, bele stene, usnjena bela sedežna garnitura. Dolgčas! Da bi se izognili občutku sterilnosti, je pri belih interierjih nujno misliti na teksturo že v samem procesu načrtovanja. Na belo prebarvan les bo izgubil svojo naravno teksturo, zaradi bolj izraženih senc pa bo zasijala tekstura njegovega zlaganja. Na beli opeki bomo opazili manjše nepravilnosti pri izdelavi, bela lanena odeja pa bo razkrila način pletenja. Teksturirani elementi bodo ustvarili točke interesa in prostor poživili. O tem, kaj sploh je tekstura in kako vpliva na naše dojemanje prostora, smo se razpisali tukaj.

Obstaja več kot 50 odtenkov bele: izkoristite jih

Slonova kost, biserno bela, satenasto bela, barva školje, lana, stare čipke, barva otroškega pudra … Kako se sploh lahko znajdemo v široki paleti belin? In čeprav bomo vse barve zaznali kot ‘bele’, lahko ti drobni odtenki ustvarijo popolnoma drugačen karakter v prostoru: topel, vesel, vintage, mediteranski … Zato se splača kupiti nekaj odtenkov in jih preizkusiti na večjih površinah v vašem prosotru, preden se odločite za končno barvo.

Plastenje beline

Seveda izbira stenske barve ne pomeni, da morajo biti pohištvo in dodatki v istem odtenku: plastenje različnih belin je izjemno pomembno, če želimo doseči uravnotežen in sofisticiran izgled. Na primer pri postiljanju postelje lahko izberete različne odtenke: enega za vzglavnike, drugega za rjuho, tretjega za posteljnino in četrtega za odejo – izgled bo prav luksuzen. Pravilo pri kombiniranju bele z belo je: več je več! Ne bodite sramežljivi.

Dodajte naravne kose za malo topline

Če ne želite imeti povsem izčiščenega belega prostora, ga lahko otoplite s pohištvom v naravnih tonih. Materiali, ki izvirajo iz narave – les, kamen, rastline, živalske kože, tekstil – bodo poživili vaš prostor, sploh, če jih vnesete v neobdelani obliki. Druga možnost za poživitev so vintage kosi – stari, z nekoliko patine in dolgo zgodovino. To so izdelki, ki bodo v vaš dom vnesli življenje, osebnost in toplino. 

Naj spregovori umetnost

Največja kvaliteta belega prostora je gotovo ta, da bo katerokoli umetniško delo naravnost zasijalo v njem. Barva, velikost, stil niso pomembni, zato lahko izberete prav katerokoli umetnino – od izvrstnega dizajna pa do malih skulptur ali zanimivega vitraža.

Ne bojte se barve

Pri ustvarjanju popolnoma belega interierja je včasih potrebno prostor prizemljiti še s kakšno drugo barvo. To lahko vključite v zanimivem tlaku, kosu pohištva ali barvi stropa; seveda pa je nujna pri opremljanju z umetninami in etničnim tekstilom, kot so preproge in prevleke za blazine. In smo že pri naslednji točki …

Piko na i dodajte s sentimentalnimi predmeti

Osebni spomini ne pridejo v črno-beli, a to ne pomeni, da jih morate zavržti – knjige, spominki s počitnic, babičino preginjalo za posteljo, čevlji in športna oprema – vse to bo dopolnilo vaš interier in ga naredilo še boljšega. 

Če vas je strah bele, ker se umaže … 

Ne odrecite se beli, če imate domačega ljubljenčka, otroke ali pa ste sami bolj nerodne sorte. Bela je v resnici zelo življenjska barva, in izjemno preprosto jo je prepleskati ali oprati z belilom. Bela se tudi lepše stara kot marsikatera barva in njena obraba bo (minimalističen in strog dom) malo omilila.

Fotografije: Pinterest