Skrivnosti notranjega oblikovanja: popestrite svoj interier s teksturo

Pogosto uporabim pojem 'tekstura', ko pišem o interierju. Kaj pa sploh je tekstura? Kje jo vidimo, kako jo začutimo? In najpomembneje: kako izboljša naše dojemanje interierja?

0

Kateri so elementi zares lepega interierja? Seveda, osnova je kvalitetna arhitektura, pa skrbno izbrano pohištvo in dodatki za dom, nepogrešljivi sta osvetlitev in premišljena barvna lestvica … A obstaja še dodaten trik, kako na preprost način popestriti in obogatiti notranjo opremo: tekstura.

Vsak predmet ima svojo teksturo: polirano kovino ali glazirano keramiko bi lahko opisali kot ‘gladki’. A ko govorimo o teksturi, največkrat mislimo na tekstil, tapete, les, beton … Nekaj, kar nas kar kliče k dotikanju, nekaj, kar sobo spremeni v magnet za oči in telo, a nas hkrati pomiri in zaziba v občutek ugodja. Najbrž gre za našo primarno željo, da bi bili povezani z naravo. 

Kako definiramo teksturo?

Teksturo lahko opišemo z nekaj parametri; za ilustracijo pa bomo vzeli zgornjo fotografijo doma manekenke Claudie Schiffer:

  • odsevnost: sijajni in gladki elementi (beli tlak) imajo manj teksture kot grobi in neobdelani (lesena komoda). 
  • vizualna in taktilna tekstura: nekateri elementi imajo taktilno teksturo (stenski okras nad fotografijo), drugi vizualno (fotografija), spet tretji obe (tekstil okrasnih blazin).
  • merilo teksture: tekstura je lahko velikega (osrednji del perzijske preproge) ali majhnega merila (zunanji del perizijske preproge). 
  • vizualna teža: vizualna teža je pojem, ki definira gravitiranje našega pogleda proti določenemu predmetu. Velika bela miza (kljub svoji velikosti) pritegne manj pogledov kot na njej zložene raznobarvne knjige.

Danes so teksture (sploh velike in pretirane) v trendu. Notranji oblikovalci jih uporabljajo, kjer je to le mogoče. Poglejmo si nekaj primerov, kako jih vnesti v dom:

Arhitekturni elementi

Že sama arhitektura je teksturirana: leseni stropni nosilci, zanimiva keramika, opečna stena ali vintage parket so lahko osnovna tekstura, na katero nato dodajamo bolj nevtralno pohištvo in dodatke. A pozor – dobro premislite svojo izbiro: modna keramika bo morda v nekaj letih delovala preživeto, njena zamenjava pa bo od vas terjala od vas kar nekaj časa in denarja. Posezite raje po klasičnih in večnih motivih.

Tekstil

Tekstil je priljubljen element, s katerim na izjemno preprost način v prostor vnesete veliko mero teksture. Lepe zavese, blazine, pregrinjala, celo tapiserije, pa prti in tekstura vaše sedežne garniture … Dobra stvar tekstila je, da ga lahko z lahkoto zamenjamo, ko se ga naveličamo, oziroma celo premikamo iz prostora v prostor, če si zaželimo spremembe.

Tekstil ima lahko vizualno ali taktilno teksturo – enako atraktiven kot pisane zavese je lahko preprost bombažni prt v naravni barvi.

Preproge

Preproga poveže sobo v celoto. Poglejte zgornjo fotografijo in si poskušajte predstavljati, kako bi prostor deloval brez preproge: bil bi gotovo manj prijeten in celovit. Za dodajanje tekstur so odlične etnične preproge, npr. čilimi ali perzijske preproge. Če pa vam to ne gre v račun z ostalo opremo, pa posezite po preprogah z modernimi vzorci ali pletenih preprogah.

Pri preprogi je pomembna tudi dolžinja njenih vlaken: t.i. kosmatinec, četudi enobarven, bo v vaš prostor vnesel taktilno teksturo.

Tapete

Tapete so odličen dodatek za dom – sploh v današnjih časih, ko je njihovo apliciranje in odstranjevanje pravi mačji kašelj. Tako se lahko danes odločite za nežno teksturo v organskih oblikah, naslednje leto pa jo zamenjate z drznejšim kontrastnim geometrijskim vzorcem. Ker tapeta zavzema veliko površino prostora, bo njena prisotnost odločno spremenila ambient v sobi.

Skrbno izbrano pohištvo

Tudi pohištvo je lahko teksturirano – pa s tem ne mislimo tekstur v obliki vzorcev ali barv. Vintage stoli, pletena košara, žametni naslanjači, masivna miza … Les je sploh element, ki je tekturiran že sam po sebi, zato je vsakokrat odlična izbira.

Rastline

Tudi rastline imajo teksturo – teksturo listja in cvetov, vej in stebel … Pa še čistijo vaš zrak in pripomorejo k zdravju. Čista zmaga!

Knjige

Knjige – z raznolikimi formati, debelinami, platnicami in oblikovanjem ustvarjajo kolaž tekstur. Seveda knjig v prvi vrsti ne hranimo zaradi njihovega izgleda, a lahko so prav čudovit dodatek za dom.

Teksturirano obilje

V večini primerov bomo izbrali teksturo na ne le enem, ampak na številnih kosih pohištva in dodatkov. Plastenje tekstur lahko ustvari zelo bogate, lepe in udobne ambiente, ki v nas vzbudijo prijetne emocije.

Še nekaj napotkov za konec …

Najpomembnejša zapoved v notranjem oblikovanju je ustvarjanje harmonične in uravnotežene celote. Brez teksturiranih elementov bo prostor deloval hladen in sterilen. Preveč teksture lahko ustvari kaotičen, celo neprijeten ambient. Zato je pomemno, da teksturirane elemente izbiramo v skladu z obstoječim pohištvom in dodatki in vedno stremimo k uravnoteženi paleti.

Seveda pa to ne pomeni, da soba ne more biti opremljena z večimi, kontrastnimi teksturami, kot so npr. geometrični in naravni motivi ali pa teksture različnih globin, dimenzij in barv. Tudi te ustvarjajo vizualno razvnotežje, potrebno je samo kritično oko, da jih pravilno razporedi po prostoru.

Fotografije: Pinterest