Sredi Antwerpna v Belgiji je zrasel nov večstanovanjski objekt Weskaki, za katerega so značilne bele betonske terase. Lastniki enega od stanovanj, vrhnjega penthousa, so načrtovanje opreme prepustili kar strokovnjakom iz studia Hans Verstuyft Architects.

Za razliko od preostalih stanovanj ima penthouse zelo visoke strope, in sicer kar 4,80 metra. Ponuja veličasten pogled na mesto, pristanišče in okolico ter je obsijan z veliko naravne svetlobe.  

Enak kamen kot pri stenskih in talnih oblogah so arhitekti predlagali tudi za pult v kuhinji in kopalnici ter s tem poskrbeli za rdečo nit opreme.

Prostori so velikih volumnov, vsak ima svoj značaj, povezava med njimi pa so presenetljivi razgledi skozi okna. Glavni koncept opreme je opazen že na daleč – strogi minimalizem, z le najnujnejšim pohištvom nevtralnih tonov in skoraj brez dekoracij. Opaziti je le eno sliko na steni in eno lončnico ob oknu.

Med materiali izstopajo kamnite talne in stenske obloge z rahlo brušenim zaključkom in prisotnimi ostanki fosilov (podjetja Grassi Pietre, ki kamen pridobiva iz rudniških plasti, starih od 20 do 50 milijonov let), detajli iz medenine in sprani apnenčasti ometi. Izbrana barvna paleta je umirjena in hladna, prevladujejo rjava, bela in svetlo siva, ki daje stanovanju brezčasen značaj.

Arhitektura: Hans Verstuyft

Fotografije: Dorothee Dubois, Hans Verstuyft Architects