Zaradi pereče stanovanjske problematike in neugodnih kreditov bo vedno bolj pomembno, da si stari in mladi med seboj pomagamo. Tako kot v tem primeru, ko sta se starša odločila svoje prostorno stanovanje podariti hčerki in njeni mladi družini, medtem ko sta hišo, ki jo je lastnica podedovala po svojih starših, malo osvežila ter si jo razdelila s sinom in njegovo družinico.

V visokem pritličju sta si starša uredila stanovanje na slabih 70 kvadratnih metrih. Za pomoč pri čim bolj racionalni ureditvi svojega novega doma, za katerega sta želela, da se obstoječi prostori maksimalno izkoristijo z minimalnimi spremembami, sta najela mlade arhitekte iz arhitekturnega biroja Mesh Studio.

Največja sprememba se je zgodila v glavnem dnevno-bivalnem prostoru. Prvotna dnevna soba se je razširila, ko so ji pridružili jedilnico in kuhinjo. Združen prostor je velik in odprt, k čemur pripomore tudi velika panoramska stena, ki se odpira na vrt. Tu je bil nekoč parapet z okni in balkonskimi vrati, ki so se odpirala na manjši balkon, sicer nepovezan z vrtom. Zdaj je nekdanji balkon postal mini terasa, od koder stopnice vodijo na vrt, tako da sta kuhinja in jedilnica, če so vrata panoramske stene odprta, povezani z zunanjostjo.

Dnevna soba je na željo lastnikov dobila tudi kamin, ki poskrbi za prijetne zimske večere. Postavitev opreme in barvna paleta sta bili prilagojeni veliki rjavi sedežni garnituri in pianinu, ki sta poleg umetniških slik edina elementa starega pohištva, ki sta jih naročnika želela prenesti v nov dom.

Temni, v keramiko oblečen kamin vizualno povezuje razkošno kuhinjo in jedilnico ter nadaljuje zgodbo v dnevno sobo, kjer se srečamo s personaliziranimi pohištvenimi in dekorativnimi elementi. Novo prostorno jedilnico obdaja elegantna kuhinja v obliki  črke L, kjer je bilo največ pozornosti namenjeno shranjevalnim elementom. Omarice s polnimi frontami so popestrili z osvetljenimi visečimi vitrinami, vse skupaj pa povezuje svetli tehnični kamen na pultu in steni v videzu marmorja.

Pri notranjem oblikovanju so bile upoštevane tudi osebne zbirke, zato je velik poudarek na dovoljšnjem številu polic in prostoru za fotografije, medtem ko so arhitekti preostalo opremo načrtovali minimalistično. Pod televizijo se viseča omarica s temno sivim odtenkom navezuje na kamin, na obeh straneh okna pa so svetle knjižne police in pisalna miza za občasno uporabo. Dnevni prostor lepo zaokroži svetla preproga, ki ustvarja atraktiven kontrast temnejši sedežni garnituri in TV omarici. Kaskada z LED linijsko osvetlitvijo pa ustvarja prijeten ambient, mehko osvetljuje zavese in povezuje prostor v enovito celoto.

Poleg glavnega prostora je izrazito prenovo podobe doživela igriva kopalnica. Tu, kjer je bilo nekoč dnevno stranišče, je na račun zmanjšanja predprostora nastala udobna in funkcionalna kopalnica, ki hkrati opravlja vlogo manjšega utilitija. Poleg steklenega walk-in tuša in minimalističnega pulta z utopnim umivalnikom pomembno vlogo igrata omara s pralnim in sušilnim strojem ter omara za shranjevanje perila, brisač, čistil in likalne deske. Kot kontrast nevtralni paleti preostalega dela stanovanja so arhitekti kopalnico oblekli v keramiko živahnejših terrazzo vzorcev, ki skupaj z vijoličastim sestavom in črnimi detajli prostor poživijo in mu dajo osebni pečat.

Predsoba je na račun povečanja kopalnice postala manjša, vendar je zaradi posebne pozornosti arhitektov ostala funkcionalna in atraktivna. V predsobi so poleg na novo oblikovanega pohištva in premišljene osvetlitve zamenjali tudi keramične ploščice, tako da se nove ujemajo s keramiko, s katero je obložen kamin v dnevnem prostoru. Z dobro premišljenim oblikovanjem so dosegli maksimalen izkoristek prostora in estetsko dovršenost, ki je še posebno potrebna za dober prvi vtis ob vstopu v stanovanje.

V prostoru, kjer je bila nekoč kuhinja, je nastala nova spalnica. Na željo naročnikov so še posebno veliko pozornosti namenili shranjevalnim površinam. Tako so poleg visoke vgradne omare tu še shranjevalni predali pod posteljo in viseče omarice nad posteljo. Oblazinjeno hrbtišče postelje je narejeno po meri v vijoličastem odtenku, ki se tudi sicer pojavlja po stanovanju in predstavlja kontrast sicer nevtralni barvni paleti.

  • Projekt: Stanovanje EM, Ljubljana
  • Notranje oblikovanje: MESH STUDIO
  • Leto načrtovanja in izvedbe: 2022/2023
  • Tloris: 66 m2

Fotografije: Anže Krže