Na slabih 50 kvadratnih metrih si je mlad par s pomočjo oblikovalke interjerjev Tjaše Gerdej uredil udoben dom po svojih željah. Rdeča nit stanovanja, ki se nahaja v Zeleni Šmartinki v Ljubljani, je modra barva. Ta se pojavlja na različnih mestih, na oblazinjeni klopci ob vhodu v stanovanje, na dekorativnih blazinah, na tapeti pri delovnem kotičku in v spalnici ter predstavlja kontrast umirjenim bež in svetlo sivim tonom, ki sicer prevladujejo v stanovanju.

Ker gre za novogradnjo, se osnovni tloris skorajda ni spreminjal. Tjaša Gerdej, lastnica Varia Design Studia, je zgolj s premišljenim načrtovanjem opreme dosegla učinek odprtosti, saj stanovanje na prvi pogled daje vtis, da je večje kot v resnici.

Stanovanje je bogato obdarjeno s svetlobo, saj je stran, iz katere se vstopa na balkon, cela v steklu. Tako sta dnevna soba s kuhinjo in delovnim kotičkom ter spalnica zelo osvetljeni. Da bi hodnik dobil čim več te svetlobe, je oblikovalka vrata, ki ločijo vstopni del stanovanja od bivalnega, zamenjala s steklenimi, ki segajo do stropa. Ta vrata, narejena po meri in oblikovalkini zamisli, so oblečena v črn kovinski okvir in se odpirajo na obe strani. Zaradi svoje višine so izjemno elegantna in ambientu dodajo poseben pečat.

Stanovanje so urejali med pandemijo in tako se je pokazala potreba po delovnem kotičku, ki ga je oblikovalka uredila v dnevni sobi. Tu se ponovijo tanke črne črte, takšne kot na steklenih vratih. Črna delovna miza ima tanke kovinske noge, nad njo pa je črna kovinska polica. Poleg črnih detajlov delovni kotiček definira modra tapeta z abstraktnim vzorcem. Tu so tudi po meri narejena svetila, oblečena v modro tkanino, ki ob večerih poskrbijo za ambientalno svetlobo.

Kuhinja je v obliki črke U in z otokom, oblečenim v tehnični kamen. Kuhinjske omarice so iz svetlega lesenega furnirja, podobno kot stena, na katero je obešen televizor. Se pa modrina pojavi tudi tukaj, in sicer na odprtih policah nad pultom. Lastnika rada kuhata, zato sta potrebovala čim več prostora za shranjevanje posod, stekla in kuhinjskih pripomočkov. Vse to je skrito očem v kuhinjskih omaricah in pod otokom v vitrinici, ki s svojimi steklenimi vrati in črno kovinsko obrobo tudi korespondira z velikimi steklenimi vrati.

Kavč je velik in svetel ter orientiran tako, da se lahko z njega gleda na balkon in še dlje. Idealen je za dnevno počivanje, pitje kave in za uživanje v filmskih večerih. Televizija nasproti je obešena na furnirano steno, ki je enake barve kot kuhinjske omarice. Ta stena je nastala zato, da so vanjo skrili stikala, ki so bila prej na sredini stene in so motila razporejanje pohištva.

V spalnico vodijo drsna vrata, ki se skrijejo v steno s televizijo. V njej najprej opazimo mehko oblazinjeno modro posteljo in živahno tapeto za vzglavjem, ki v prostor prinese tropsko vzdušje. Na eni strani spalnice je bela stena, v katero je skrita »walk in« omara, na drugi pa steklena stena s pogledom na balkon, tako da je tudi spalnica zelo svetla.

Posebna odlika stanovanja je velik balkon, ki je zastekljen in se lahko uporablja kot podaljšek stanovanja. Tjaša Gerdej je tu uredila dva kotička. Prvi je namenjen posedanju, ki ga lastnika rada uporabljata ob večerih, kadar si privoščita kozarček rujnega. Drugi del pa ima visoko mizico in dva barska stolčka, ki sta si ju lastnika prvotno želela ob kuhinjskem otoku, vendar sta zaradi prostorske stiske pristala na balkonu. Lastnika pravita, da je tako še bolje, saj z balkona ob lepem vremenu pogled seže vse do gora in tako je obedovanje tukaj še bolj prijetno. Tu ob vikendih jesta zajtrke, ob večerih pa si po napornem delovniku rada postrežeta večerjo ter namesto gora opazujeta mestne luči.

Notranje oblikovanje: Tjaša Gerdej, Varia Design Studio