Se tudi vam zdi, da so podstrešna stanovanja vse bolj v modi? Romantika večernega zrenja skozi strešna okna, umestitev spalne galerije pod sleme strehe in čar spretno izkoriščenega prostora so le tri kvalitete bivanja v mansardnem stanovanju.

Enega izmed takšnih prostorov – osončeno mansardo, ki sta jo spretno opremili arhitektki Petra Peterka in Katja Žepič, – smo obiskali tudi mi.

Obstoječe stanovanje je bilo kljub obilici strešnih oken temačno, opremljeno s temnim pohištvom in popolnoma podhranjeno s svetili. Da bi stanovanje resnično zadihalo, sta arhitektki odstranili temno pohištvo in pobrusili porumeneli parket. S pomočjo podjetja Svetlarna sta izbrali in po stanovanju razporedili svetila, ki zdaj primerno osvetljujejo delovne površine in nudijo več ambientalnih scenarijev osvetlitve.

Pohištvo z velikim karakterjem

Posebni element v prostoru so prav gotovo minimalistično oblikovane stopnice, ki s čudovito kovinsko ograjo obiskovalca popeljejo v spalno galerijo. Za stopnicami se skriva večja vgradna omara, ki je zaradi svoje beline in utopljenosti v steno skoraj nevidna. Več poudarjenih niš v omari je namenjenih razstavljanju umetnin, ena pa pripade tudi delovnemu kotičku pod stopnicami.

V nasprotnem kotu stanovanja se nahaja kuhinja, ki je kar z dveh strani obdana s poševnim stropom. Arhitektki sta se odločili, da ohranita obstoječe kuhinjske elemente, a jih delno predelata za nove potrebe. Med drugim sta dodali očarljivo poličko nad pultom ter zamenjal manjši podpultni hladilnik z večjim retro elementom. Kuhinja se preko otoka čudovito zlije s preostalim bivanjskim ambientom.

Osrednji del spodnje etaže pripada jedilnemu kotu in počivalnemu delu z udobnim ležalnikom, ki nadomešča klasično dnevno sobo. Skrbno izbrani elementi pohištva – lahkotni in minimalni – optično še povečajo stanovanje, barve ga razbremenijo beline, rastline pa v dom vnesejo nekaj prepotrebnega stika z naravo, ki ga v mansardnih stanovanjih zaradi zastrtih pogledov proti okoliški naravi vedno primanjkuje.

V minimalistično oblikovani spalni galeriji, ki je proti spodnji etaži zavarovana zgolj z nizko umeščeno kovinsko ograjo, je umeščena razkošna postelja in dve garderobni omari, barvno in oblikovano skladni z vgradno omaro v spodnji etaži.

Ker je bilo obstoječe pohištvo v zelo dobrem stanju, je pri opremi ostalo več svobode pri izboru novih, kvalitetnih in oblikovalsko dovršenih kosov opreme in svetil, ki stanovanju zares dajo poseben, mladosten in romantičen pečat.

 

 

avtorici prenove: Petra Peterka udia, Katja Žepič udia
načrtovanje svetlobe: Svetlarna d.o.o.
površina stanovanja: 70 m2
leto načrtovanja in izvedbe: 2016