Mozaik s pogledom na Julijce

Novo ljubljansko stanovanje je bilo že samo po sebi dih jemajoče: več kot tri metre visok dnevni prostor se odpira na veliko teraso, kjer pogled steče preko silhuet 'dimniških' stopnišč bližnjega bloka, pa preko travnikov in polj, vse do Julijskih Alp in Triglava. Stanovanje je pred kratkim postalo dom očetu z dvema otrokoma, ki ga je skupaj z arhitekti Štok + Pretnar nadgradil v mozaično zgodbo.

0

V stanovanju s pogledom na Julijce se srečamo – kot v čisto vsakem domu – s pripravo hrane, obedovanjem, preživljanjem prostega časa, branjem, umivanjem, spanjem … pa s tremi družinskimi člani, kjer ima vsak svoji slog, potrebe in želje. Kako torej raznolika vsakodnevna opravila združiti na razmeroma omejeni kvadraturi, pri tem pa še upoštevati osebnost vsakega družinskega člana? Arhitekta Katarina Štok Pretnar in Marko Pretnar sta se odločila, da namesto enotne poteze opreme za stanovanje raje zasnujeta unikatne kotičke, vsakega s svojo unikatno slogovno in materialno zgodbo.

“Stanovanje predstavlja oblikovno zaključeno celoto, razdeljeno na posamezne sklope, ki so vsak po svoje, kolikor je le mogoče, prilagojeni uporabniku,” povesta Katarina in Marko.

Osnova

Ker je bil interier že sam po sebi zelo svetel, sta se arhitekta lahko poigrala s temnejšimi barvami in izraznimi vzorci, ne da bi prostor vizualno prenasičila. Temen parket po celotnem stanovanju tako mestoma dopolnjujejo sive stene, temno pohištvo in vzorčaste tapete.

Priprava hrane in obedovanje

Osrednji bivalni prostor v sebi združuje dnevno sobo, bralni kotiček, kuhinjo in jedilnico. Slednji sta opremljeni kot šik urbana obedovalnica, kjer lahko gostje sedijo za barom (kuhinjskim otokom) in opazujejo pripravo svoje hrane. V odsevu ogledala med kuhinjskim pultom in nizom visečih omaric se spogledujejo med seboj in s kuharjem. Tu najverjetneje otroka pišeta domače naloge, medtem ko jima oče pripravlja večerjo; tu se ob večerih zbirajo prijatelji; tu se odvijajo romantične zgodbe.
Ko je priprava hrane zaključena, se druščina preseli pod grozd bakrenih svetil, ki osvetljujejo dolgo jedilno mizo. Kolo, predelano v ambientano svetilo, kraljuje nad jedilniško kompozicijo. Zdi se nam, da obedujemo v trendi restavraciji.

Ko se s časopisom v roki zleknemo v udoben naslanjač, nam ozadje daje temna knjižna omara, svetla sedežna garnitura na mehki preprogi pa obljublja udobne večere pred televizijo.

Prosti čas na svežem zraku

Ne glede na vreme lahko družina svoj prosti čas preživlja v lastni oazi sredi mesta. Dolga, z lesom obložena terasa je namreč opremljena s pohištvom za obedovanje, poležavanje in sončenje. Visoka korita z raznovrstnim zelenjem nudijo intimo in stanovanje malenkost ločijo od betonske okolice; hkrati pa nam dajejo občutek, kot da resnično počivamo nekje v naravi, ne pa na vrhu terasastega bloka.

Spanje in umivanje

Obred umivanja je v tem stanovanju povezan z naravo, ki se kot lajtmotiv vleče v obdelavah kopalniških sten. Tako je dnevni wc okrašen s tapeto vitkih drevesnih debel, kad, integrirana v spalnico, je obložena z drznim leopardjim vzorcem, otroška kopalnica pa povzema vzorec žirafjega krzna.
Spalnica je svet zase, mozaik različnih namembnosti. Postelja s črnim usnjenim vzglavjem je postavljena na sredino multifunkcionalnega prostora. Za njo se nahaja razkošna vgradna omara, pred njo integrirana kopalnica, prostor pa se nadaljuje tudi navzven, na lastno sprostitveno teraso z motivom japonskega suhega vrta.

Otroška prostora s poudarkom na kreativnemu doživljanju doma

Kot še dodatna nadgradnja slogovno kompleksnega interierja pa sta dve otroški sobici. Večinoma bela podlaga sten in pohištva nudi izrazni prostor najmlajšima družinskima članoma, ki lahko po lastnih željah svoj prostor zapolneta z barvami, slogovnimi poudarki in izbranimi dodatki za dom. Stenski grafiki z deškimi in dekliškimi motivi so prav posebej za to stanovanje oblikovali arhitekti.

Arhitektura: Štok + Pretnar

Leto izvedbe: 2016

Fotografije: Jura Štok

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *