Z vse toplejšimi dnevi in večeri se prebuja sezona druženj na vrtu, posedanja na terasah in pitja kave na balkonih. Če tudi vi že komaj čakate, da življenje iz notranjosti preselite na svež zrak, pripravite svoj zunanji kotiček, kot se šika. Potrebovali boste kakovostno vrtno pohištvo, na primer udobno garnituro iz ratana, trpežno mizo iz lesa in stole v različnih oblikah, barvah in dizajnih. K bazenu pa postavite vrtni ležalnik ali viseči stol, v katerem boste zagotovo prijetno zadremali v objemu toplega sonca.

Kakšni so trendi vrtnega pohištva in dodatkov, smo se pozanimali v trgovinah mömax, kjer so na novo poletno sezono dobro pripravljeni in oboroženi s številnimi nasveti. »Naša nova kolekcija se osredotoča na naravne dizajne v zemeljskih tonih in svetlih barvah, ki ustvarjajo harmonično vzdušje,« pravijo in dodajajo: »Prestavite svoj življenjski prostor ven in doživite naravo od blizu!«

Vrtna garnitura za udobje

Ne glede na to, ali imate majhen balkon ali večjo teraso – vrtna garnitura je ključnega pomena za ustvarjanje udobnega in privlačnega okolja na prostem. Garnituro vedno sestavlja več kosov pohištva, po navadi so to sedežna garnitura, miza, stoli, včasih tudi vrtne klopi in fotelji.

Pomembno je, da je garnitura narejena iz visokokakovostnih materialov, kot so aluminij, les, ratan ali poliratan. Ratan je odporen proti UV-žarkom, dežju, vlagi in temperaturnim spremembam, kar pomeni, da se lahko vrtna garnitura iz ratana brez težav uporablja skozi vse leto. Enako je s poliratanom, ki je še bolj preprost za nego, medtem ko je leseno garnituro treba občasno premazati z oljem, ki podaljša njeno življenjsko dobo. Garnituro obogatite še z mehkimi blazinami, ki naj bodo iz akrilnih vlaken ali poliestra, odpornega proti umazaniji.


Vrtne mize so središče druženja

Zajtrk, kosilo, večerja – če vreme dopušča, boste v toplem letnem času vse dnevne obroke najraje zaužili na prostem in pri tem seveda brez vrtne mize ne gre. Ta je lahko lesena (priljubljena izbira zaradi svoje topline in naravnega videza), plastična (ki je cenovno ugodna in lahka), kovinska (trpežna in elegantna) ali iz ratana (združuje naravni videz s trajnostjo).

Kaj pa oblika mize? Odvisno od tega, kakšen prostor imate na voljo. Majhna kvadratna vrtna mizica je prostorsko varčna, saj jo lahko preprosto potisnete v kot. Za druženje in pogovor bo odlična izbira okrogla vrtna miza, ki ponuja prilagodljivost pri postavitvi vrtnih stolov. Zložljiva miza pa bo odlična izbira za tiste, ki cenite praktičnost. Kljub svoji prenosljivosti bo trdna in stabilna, kar omogoča varno uporabo med druženjem na prostem.

Izberite popolne vrtne stole

Vrtni stoli so zelo raznoliki, pa ne samo glede barv in materialov. Med seboj se ločijo tudi po konstrukcijski zasnovi.

  • Stoli z obsežno površino za sedenje ter naslonjali za hrbet in roke vabijo k popolni sprostitvi.
  • Stole, sestavljene samo iz sedeža in konstrukcije, lahko uporabite tudi kot odlagalno mizico ali dodaten kos vrtnega pohištva.
  • Za razbremenitev vratnih mišic so idealni vrtni stoli z visokim naslonom.
  • Med praktične vrtne stole pa se uvrščajo zložljivi stoli. Z lahkoto jih zložite in pospravite, ko niso v uporabi – zato so idealni za balkone.

Pri materialih stavite na takšne, ki so vremensko odporni. Najbolje se obnesejo stoli iz lesa (akacije, evkaliptusa ali tikovine), kovine (aluminij, jeklo), plastike in ratana. »Trenutni trend so vrtni stoli iz ratana. Ta naraven material ustvarja zračen, lahkoten pridih. Vendar je zanj potrebna intenzivna nega s posebnim oljem, da vrvice ne postanejo porozne in se zlomijo. Če se vam to zdi preveč zapleteno, razmislite o umetni alternativi: poliratan po videzu v ničemer ne zaostaja za naravnim originalom, navdušuje pa z robustnostjo in negovalnimi lastnostmi plastike.«

Breztežnost v visečih stolih

Poleg običajnih stolov si na vrtu, terasi ali balkonu z več prostora obvezno omislite še vsaj en viseči stol, ki je nekakšen križanec med vrtno gugalnico in visečo mrežo. Viseči stoli so najpogosteje izdelani iz močnih vrvi ali trpežnih tkanin, ki so odporne proti vremenskim vplivom, zasnovani pa tako, da visijo s stropa, stojala ali okvirja, kar omogoča edinstven občutek breztežnosti.

Vrtna gugalnica mami k sanjarjenju

Če vas je v družini več takšnih, ki se na vrtu radi pozibavate in gugate, potem je dobra rešitev tudi vrtna gugalnica. Ta vas bo popeljala v svet otroštva, hkrati pa omogočila trenutke umirjenosti, sprostitve in povezanosti z naravo. Najpogostejše so kovinske in lesene gugalnice, pri vseh pa velja, da jih med neuporabo prekrijete z zaščitno prevleko, za gladko delovanje gugalnega mehanizma pa tudi občasno podmažete. Uporabite lahko ustrezno mazilo ali nekaj kapljic jedilnega olja.


Vrtna klop za trenutek sprostitve

Nič ni boljšega kot sesti na vrtno klop, se sprostiti ob vonju sveže pokošene trave in občudovati barvito cvetje. Se strinjate? Vrtne klopi so tudi idealne za druženje s prijatelji in družino in so dekorativni element. »Prispevajo k estetskemu oblikovanju zunanjega prostora. Služijo lahko kot okrasni element ter poudarijo čar in lepoto vrta ali terase,« povedo pri momax-u, kjer imajo v ponudbi klopi za vse okuse. Nekatere imajo dodane živahne blazine, druge pa so preproste in minimalistične.


Ležalnik ali počivalnik?

Ležalnik je tisti luksuz, s katerim si lahko resnično privoščite nekaj časa zase. Ne glede na to, ali želite poležavati na soncu, prebrati dobro knjigo ali se sprostiti ob bazenu, ležalniki so zasnovani tako, da zagotavljajo izjemno udobje. Na voljo so v različnih materialih (les, ratan, poliratan, aluminij) in treh oblikah:

  • Klasični ležalniki: so zelo stabilni in jih je mogoče nastaviti v različne položaje ležanja. Imajo tudi udobno oblazinjenje.
  • Počivalniki: ponujajo dovolj prostora za sprostitev. Nekateri so ergonomsko oblikovani s funkcijo zibanja in z baldahinom.
  • Ležalniki za plažo: izdelani so iz aluminija in trpežne zunanje tkanine. So zelo lahki in idealni za transport.

Predstavljeno vrtno pohištvo in tudi številne dodatke za zunanje prostore (bazeni, žari, posode za ogenj, svetila, senčniki, zunanje preproge, sedežne blazine …) dobite v trgovinah mömax po Sloveniji. Lahko pa jih kupite tudi na spletu in za svoj sanjsko opremljen vrt izkoristite ekskluzivne spletne akcije.

Sponzorirana vsebina