Od klasične elegance do sodobnega šika, svet kuhinjskih slogov ponuja nešteto možnosti za vsak okus in želje. Ne glede na to, ali imate raje brezčasen čar rustikalnega oblikovanja, prefinjenost sodobnega minimalizma ali sproščeno vzdušje trajnostnih naravnih rešitev, obstaja kuhinjski slog, ki vas bo navdihnil in razveselil.

Kuhinja je nedvomno srce vsakega doma, kjer za pultom in jedilno mizo oživijo kulinarične stvaritve in nastajajo spomini. Ravno zaradi te pomembnosti njenega načrtovanja ne prepustite naključju in predvsem izberite kuhinjski slog, ki bo odražal tudi vašo osebnost. Obstajajo štirje glavni slogi kuhinj:

Moderne kuhinje

V zadnjem času pri modernih kuhinjah prevladuje minimalizem, kjer izstopajo čiste in ravne linije, ter betonski videz v kombinaciji z naravnimi lesenimi strukturami. Moderen slog kuhinje omogoča večjo svobodo pri oblikovanju in vključuje najsodobnejše aparate, tehnologijo in je pogosto povezan z odprtim bivalnim prostorom, ki združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo.

Vertikalna poravnava, ravne linije, visoki sijaj, uporaba front brez ročajev in vrata s skritimi utopnimi ročaji ustvarjajo čist in preprost videz ter hkrati omogočajo, da prostor za shranjevanje za njimi elegantno izgine, kuhinja pa zato deluje urejeno.

Trend pri izbiri materialov gre v smeri uporabe naravnih materialov, kot so les, naravni kamen, keramika ter tudi nerjaveče jeklo, ki je preprosto za nego in ima odlične higienske lastnosti. Barve, kot so bela, črna in antracit, pa pomagajo ustvariti čudovit ambient in poudarijo sodoben kuhinjski prostor.

Rustikalne kuhinje

So vam všeč svetle pastelne barve, valovite linije, cvetlični vzorci in starinski utori? Iščete kuhinjo, ki bo ponujala dovolj prostora za skupno kuhanje, sprostitev in druženje? Potem bo romantično rustikalen slog kuhinje prava izbira za vas!

Rustikalne kuhinje združujejo naravne materiale s prijetno in vabljivo barvno paleto ter dodatki, ki so pomemben del rustikalnega kuhinjskega sloga. Zanje so značilni klasične kuhalne plošče, velika kuhinjska korita in masivna kmečka miza, pa tudi vitrine, viseča svetila, industrijski zaključki ter pridih bakra in usnja, ki naredi prostor nostalgičen.

Kuhinji lahko dodate še rustikalen kuhinjski otok in s tem dodatno povečate delovno površino in prostor za shranjevanje.

Naravne kuhinje

Brezčasen naraven slog kuhinje zaznamujejo simetrična postavitev, jasne oblike in nevpadljivi odtenki barv. Takšne kuhinje so izdelane predvsem iz masivnega lesa in kamna ter so najbolj trajnostna izbira za vaš dom.

Značilnost naravnega sloga kuhinje je, da je kuhinjski prostor preplavljen s svetlobo. Najboljša je uporaba naravne sončne svetlobe, če te možnosti nimate, je to najlažje doseči z uporabo svetil, katerih svetloba mora biti mehka in nežna. Okrogle organske oblike naredijo prostor topel, vabljiv in tradicionalno prijeten. V takšni kuhinji ne smejo manjkati niti rastline, ki oživijo prostor, različni gospodinjski izdelki in kuhinjski tekstil, ki ga navdihuje narava.

Značilne so zemeljske barve, kot so odtenki zelene, rjave ali kremno bele. Tako bodo dodatki za dom v kuhinji izstopali na preprostem ozadju in ustvarili pomirjujoč prostor. Za drznejšo shemo pa lahko uporabite tudi rumeno ali modro barvo.

Naravno klasično kuhinjo lahko dopolnite z izbiro modernih kuhinjskih elementov ter ji tako še dodatno izboljšate funkcionalnost in uporabnost.

Ekonomične kuhinje

Ekonomične kuhinje postajajo vse bolj priljubljena izbira zaradi vedno višjih življenjskih stroškov. Zasnovane so funkcionalno, in sicer tako, da ponujajo dovolj prostora za shranjevanje, imajo osnovne gospodinjske aparate in so narejene iz cenejših, a kakovostnih materialov – na osnovi lesa ali njegove imitacije. Najpogosteje se uporabljajo iveral, iverne plošče ali MDF-plošče (mediapan), ki so nekoliko manj vzdržljive kot naravni les, vendar ponujajo veliko možnosti oblikovanja.

Ekonomične oziroma poceni kuhinje so idealna izbira, če želite prihraniti pri nakupu, ne da bi žrtvovali funkcionalnost ali videz kuhinje.

Praktična kuhinja ohranja čim krajšo razdaljo med glavnimi delovnimi postajami oziroma izkorišča moč trikotnika – območje med hladilnikom, štedilnikom in pomivalnim koritom.

Čas za novo kuhinjo?

Ne glede na to, ali gre za študentsko stanovanje, novo hišo ali pisarno – v vsakem primeru potrebujete večjo ali manjšo kuhinjo v vam najljubšem slogu. Oglasite se v najbližjem Mömaxu, kjer vam bo strokovna ekipa pomagala na celotni poti do nove kuhinje, ki bo zadostila vsem vašim potrebam in okusu. Na spletni strani www.moemax.si se lahko naročite tudi na svetovanje in izris kuhinje v vaši najbližji poslovalnici Mömax.

Sponzorirana vsebina