Če mislite, da se boste z odločitvijo za gradnjo montažne hiše omejili zgolj na vnaprej predvidene, klasične, škatlaste oblike in tlorise, se motite. Dandanes je možno z montažno gradnjo še tako zahtevne arhitekturne skice prevesti v realnost.

“Živi najbolje” je filozofija podjetja Lumar. V grobem bi ta slogan lahko prevedli v “živeti energetsko varčno, funkcionalno, zdravo”, ampak definicija tega, kaj je resnično ‘najbolje’, pa se spreminja od človeka do človeka, od družine do družine. Ali ‘najbolje’ za nas pomeni, da lahko iz vsakega prostora hiše stopimo na vrt? Ali pomeni, da lahko skozi velika panoramska okna občudujemo okolico? Morda za koga ‘najbolje’ pomeni velika garaža, v kateri lahko ustvarja; ali pa pokrita terasa, na kateri lahko uživa v vseh letnih časih.

In čeprav ima Lumar v svojem arzenalu obširen nabor kataloških objektov, v katerem lahko najdemo različne interpretacije tega znamenitega slogana in nam lahko služijo kot ideja za naš nov dom, pa je včasih pomembno, da svoj ‘najbolje’ v materialno obliko prenesemo s pomočjo izkušenega arhitekta, ki nam bo izrisal individualno hišo.

Pa si poglejmo nekaj najbolj zanimivih individualnih hiš podjetja Lumar, ki so jih izvedli po načrtih priznanih slovenskih arhitekturnih birojev.

Dinamična hiša

Arhitektura: SoNo arhitekti, fotografije: Matevž Paternoster

Težki lokacijski pogoji so pri snovanju hiše na Vrhniki arhitektom predstavljali velik izziv. Odgovor nanje je bil postaviti spreminjajoči se volumen v prostoru, ki se odziva na raznolike robne pogoje – bližino prometne ceste, naklon terena, neidealno orientacijo ter poglede proti bližnjemu gozdu.

Nastala je dinamična hiša, ki preseneča tako z zanimivimi zunanjimi zalomi kot tudi z ambientom, ki je nastal v notranjosti. Ker je hiša požela veliko zanimanja, so se jo v Lumarju odločili ponuditi tudi v svojem kataloškem izboru hiš Blackline.

Atrijska hiša

Arhitektura: SoNo arhitekti, interier in krajinska arhitektura: Prostorama, fotografije: Lumar hiše

Mlada družina je na Dolenjskem kupila parcelo, ki na eni strani strmo pada proti cesti. Želeli so jo karseda funkcionalno izkoristiti, a se hkrati ne odreči želji po pritlični, atrijski hiši. Skupaj s SoNo arhitekti, Prostoramo in podjetjem Lumar hiše so zasnovali objekt, ki vso družinsko življenje združi v eni etaži, hkrati pa se lahkotno usidra ne le v padajočo parcelo, pač pa tudi v širšo naravno okolico, ki ga obdaja.

Razgibana hiša

Arhitektura: Nava arhitekti, fotografije: Lumar hiše

Hiša s 184 kvadratnimi metri bivalne površine je arhitekturno silno razgibana. Stropi na višini 270 centimetrov v notranjosti ustvarjajo občutek veličastne prostornosti, zunaj pa stavbo krasijo številne niše, ki ponujajo zavetje vhodu in terasam. Pa tudi sicer je na njej veliko izstopajočih detajlov, s katerimi je moderno, individualno zasnovani dom z ravno streho dosegel svojevrstno očarljivost, zaradi katere se športu zaprisežena družina z dinamičnim življenjskim slogom vsak dan rada vrača domov.

Vzročna hiša

Arhitektura: SoNo arhitekti, fotografije: Lumar, SoNo arhitekti, Robert Sprang

Hiša je zasnovana v dveh vzporednih lamelah, kritih z enokapnicami, ki združujeta značilno moderno obliko z zanimivim zašiljenim zaključkom. Navzven hiša deluje umirjeno, saj na fasadi prevladuje naravni videz lesa v kombinaciji s svetlo fasadno oblogo; ko pa se zvečer v njej prižgejo luči, pa prepoznamo njeno drznost in enkratnost.

Italijanska vila

Arhitektura: individualna zasnova, fotografije: Lumar hiše

Lastniki so skupaj z arhitektom zasnovali elegantno, vzdolžno obliko dveh geometrijskih kvadrov različnih velikosti – spodaj večjega in zgoraj manjšega, podaljšanega naprej v balkon, ki hkrati spodaj omogoča povečano pokrito teraso. Takšna oblika podolgovate hiše modernih linij je primerna za zemljišče večjih dimenzij. Po eni strani je enostavna, po drugi pa tovrstna arhitektura omogoča kar najboljši izkoristek notranjih prostorov, medtem ko navzven deluje nevsiljivo, umirjeno in ubrano.

Lepotica na hribu

Arhitektura: Miha Završnik, fotografije: Lumar hiše

Tik ob gozdni meji stoji hiša, vkopana v pobočje in zaščitena z navidez masivno dvokapnico. Arhitekti so njen tloris razdelili na dve pritličji – eno se odpira na dolino, drugo na gozdni rob. V zgornjem pritličju so urejeni bivalni prostori in starševski ensuite, ki se razširijo ne le na veliko veliko dvorišče, ki služi kot prostor igre, raziskovanja, rekreacije in sproščanja, pač pa še na razkošno teraso z enkratnimi razgledi na dolino. V spodnjem pritličju so svoj prostor našli otroške sobe, kopalnica, kabinet in domači wellness z lastno teraso.

Vrstne hiše v Rožni dolini

Arhitekturna zasnova in projektiranje: Luka Tomori u.d.i.a., Tomori arhitekti d.o.o., Tomaž Čeligoj, Ana Grk, Blaž Kandus, Alenka Korenjak, Tina Rugelj, Brina Vizjak, fotografije: Matej Sitar

Hiša, ki na prvi pogled ni nič posebnega, je arhitekturno do potankosti premišljena tako, da njenim prebivalcem nudi zavetje, zasebnost, neposredno povezavo z vrtom in obilico sončne svetlobe – vse to na majhni kvadraturi. Prebivalci te hiše ne bodo nikoli dozidali garaže, ali na vrt postavili estetsko vprašljive vrtne lope, saj je vse to zagotovljeno s pomočjo preprostega 90-stopinjskega zasuka pritlične in gornje etaže.

Kot vidite, s pravo arhitekturno in tehnično podporo je možno zasnovati res sanjske domove, ki v vseh pogledih ustrezajo tako lokaciji kot željam naročnikov. Nič čudnega, saj je vodilo podjetja Lumar tudi stalen razvoj ob najvišji kakovosti končnega izdelka. Njihove hiše so skoraj nič-energijske, kar pomeni, da jim je uspelo ujeti vse tisto, kar iščemo pri svojem sanjskem domu: funkcionalna zasnova, minimalna poraba energije in maksimalno bivalno ugodje.

To je mogoče doseči le s skrbnim načrtovanjem, pravilnim projektiranjem in kakovostno montažo. V Lumarju so te zahteve združili s svojimi izkušnjami iz gradnje ter željo po napredku in razvoju, kar se odraža v vseh njihovih hišah.

Več: Lumar

Sponzorirana vsebina