Razgibana hiša za mlado družino

Na Gorenjskem živi družina, predana športu. Ko se ji je pred časom pridružil novi družinski član, sta se zakonca odločila za prostornejšo montažno hišo, zasnovano po meri in željah stanovalcev.

1

Zakonca iz Šenčurja sta vrsto let skupaj z otrokoma živela v manjši montažni hiši. Kakor hitro je na svet privekal tretji otrok, se je pojavila potreba po novi otroški sobi in prostornejši hiši.

Dilema ob misli na nov dom je bila, ali naj se preselijo v mesto ali pa ostanejo v istem kraju, kjer so že spletli številna prijateljstva in znanstva. “Zavedala sva se, da bi bil za najina šoloobvezna otroka precejšen šok, če bi morala spremeniti kraj šolanja. Zato sva parcelo poiskala kar v domačem Šenčurju. To se je izkazalo za dobro rešitev. Otroka obiskujeta isto šolo, ohranjata stike z istimi prijatelji in ju zjutraj eden od naju odpelje do šole, popoldne pa se vrneta domov s šolskim avtobusom,” z zadovoljstvom razlagata starša.

Skoraj nič-energijsko hišo so za družino z Gorenjske zasnovali Nava arhitekti, zgradilo pa podjetje Lumar. Stavba se ogreva s toplotno črpalko zrak-voda in je opremljena s prezračevalnim sistemom z rekuperacijo zraka. Prostorni novi dom je prijetno svetel, zračen in v vseh pogledih prilagojen družini. “Že pred nakupom parcele sva bila odločena, da bova z otroki živela v leseni montažni stavbi. Vedela sva, da potrebujemo velik prostor za spravilo športne opreme, zato sva se odločila, da bo hiša v celoti podkletena,” pripovedujeta lastnika, ki sta za gradnjo doma izbrala nekoliko strmo gradbeno parcelo s tremi metri višinske razlike.

Hiša mlade družine ima v kleti poleg prostorne garaže, shrambnega prostora za športne rekvizite, omar za športna oblačila tudi utility. Iz spodnjega nivoja se prek stopnic povzpnemo v pritličje, v katerem so združene kuhinja, jedilnica in dnevna soba. Lesena tla v prostorih in okenski okvirji so tisti, ki interierju podarjajo barvno toplino in mehkobo. V pritličju so umeščene še spalnica, garderobna soba, kopalnica in dodatna terasa, ki je namenjena paru.

Igralnica

Nadstropje višje kraljujejo otroci, ki imajo pod ravno streho tri otroške sobe in dve kopalnici. V istem nivoju izstopa otroška igralnica. “Omislila sva si jo zato, da imajo otroci svoj družabni prostor in da se lahko takrat, ko pridejo obiski, s svojimi vrstniki odpravijo v zgornje nadstropje, odrasli pa se lahko v miru pogovarjamo v pritličju,” pripovedujeta lastnika.

Zakonca izpostavita rekorden čas, v katerem se je hiša postavila. “Mudilo se nam je, saj smo že imeli kupca za staro hišo, zato smo podjetju Lumar zaupali, da bi radi še pred božičem zaživeli v novem domu. In skupaj nam je uspelo. Klet so izvajalci začeli zidati v začetku avgusta 2018, slabih pet mesecev kasneje, 20. decembra, pa smo se že vselili v novi dom.”

Hiša s 184 kvadratnimi metri bivalne površine je arhitekturno silno razgibana. Stropi na višini 270 centimetrov v notranjosti ustvarjajo občutek veličastne prostornosti. Zunaj pa stavbo krasijo številne niše, ki ponujajo zavetje vhodu in terasam, pa tudi sicer je na njej veliko izstopajočih detajlov, s katerimi je moderno, individualno zasnovani dom z ravno streho dosegel svojevrstno očarljivost, zaradi katere se športu zaprisežena družina z dinamičnim življenjskim slogom vsak dan rada vrača domov.

Več: Lumar hiše

Fotografije: Lumar hiše

Prejšnji članekAmbienti – 10. sezona, 1. oddaja
Naslednji članekNa kakšnem vrtu boste najbolj zacveteli?
V televizijski oddaji Ambienti se pogovarjamo o lepih prostorih, zanimivih detajlih, navdihujočih vrtovih in sodobnih tehnologijah gradnje.
1 komentar
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje
bakrena mila črpalka
1 leto nazaj

Odličen in zelo razburljiv blog. Bo od zdaj naprej veliko več bral