Rimski arhitekt Vitruvij je že pred dvema tisočletjema zapisal, da ima dobra arhitektura tri lastnosti: je trdna, uporabna in lepa.

Tik ob gozdni meji, v tesnem objemu smrek, stoji hiša. Vkopana v pobočje in zaščitena z navidez masivno dvokapnico kljubuje strmemu terenu, eroziji tal in stoletnemu gozdu. Deluje trdna, neuklonljiva. Arhitekti iz mariborskega Lumarja so njen tloris razdelili na dve pritličji – eno se odpira na dolino, drugo na gozdni rob. V zgornjem pritličju so urejeni bivalni prostori in starševski ensuite, ki se razširijo ne le na veliko veliko dvorišče, ki služi kot prostor igre, raziskovanja, rekreacije in sproščanja, pač pa še na razkošno teraso z enkratnimi razgledi na dolino. V spodnjem pritličju so svoj prostor našle otroške sobe, kopalnica, kabinet in domači wellness z lastno teraso. 

Hiša je zasnovana v skoraj nič-energijskem standardu s porabo energije pod 15 kW/m2a. Poleg certificiranega konstrukcijskega sistema Lumar Pasiv Eko so v hišo vgrajeni še sistem prezračevanja z rekuperacijo, sončni kolektorji ter ogrevanje s toplotno črpalko. Ker je hiša premišljeno umeščena na parcelo in dobro izolirana, se pozimi ne ohlaja in poleti ne pregreva. Za obratovanje tako porabi le zavidljivih 15 kWh/m2 a, kar v praksi pomeni, da za ogrevanje hiše in sanitarne vode mesečno porabijo le nekaj deset evrov; poleti pa klime sploh ne potrebujejo, saj je temperatura v notranjosti vedno prijetna. Hiša je torej ne le trajnostna, pač pa tudi prijetna za bivanje in predvsem – uporabna.

A da ne ostanemo le pri tehničnih detajlih: iz celotne, na videz še tako trdne hiše, se namreč odpirajo zavidljivi pogledi po okoliški pokrajini: velika panoramska okna v celoti izkoriščajo enkratno lego na vrhu pobočja in v bivalne prostore prepuščajo sonce, njegovo svetlobo, toploto in pozitivno energijo. Preživljanje časa v takšnem ambientu je preprosto – lepo.

Vsekakor bi lahko rekli, da je Lumarjeva hiša na hribu dosegla vse dve tisočletji stare vrednostne standardne kakovostne arhitekture – lepoto, uporabnost in trdnost -, hkrati pa je v svojo zasnovo vključila še tri popolnoma sodobne zahteve – trajnostnost, individualnost in udobje. Preprosto – je sanjski dom za sanjsko bivanje.

Arhitektura: Miha Završnik, u.d.i.a., Lumar IG

Izvajalec: Lumar IG

Konstrukcijski sistem: Lumar Pasiv Eko

Fotografije: Lumar