Tri hiše v Rožni dolini

Tri hiše, ki stojijo v Rožni dolini v Ljubljani, predstavljajo eno boljših sodobnih in predvsem funkcionalnih reinterpretacij vrstne hiše pri nas.

0

Tri hiše v Rožni dolini studia Kombinat arhitekti sem vedno občudovala zaradi njihove preproste, funkcionalne zasnove. Hiša, ki na prvi pogled ni nič posebnega, je arhitekturno do potankosti premišljena tako, da njenim prebivalcem nudi zavetje, zasebnost, neposredno povezavo z vrtom in obilico sončne svetlobe. Njeni prebivalci ne bodo nikoli dozidali garaže, ali na vrt postavili estetsko vprašljive vrtne lope; saj je vse to zagotovljeno s pomočjo preprostega 90-stopinjskega zasuka pritlične in gornje etaže.

Hiše enakih kvadratur so na parceli veliki skoraj dva tisoč m2 nadomestile dve starejši hiši. Stojijo sicer ločeno v nizu, povezujejo pa jih manjši pritlični objekti, ki jih zaznamo kot del severne fasade, v njih pa si lahko lastniki organizirajo kolesarnice oziroma vrte lope.

Vsak objekt je zasnovan v obliki črke L: pritličje je postavljeno prečno na dovozno pot, medtem ko je nadstropje z njo vzporedno. Pod volumnom v prvi etaži je ustvarjen pokrit predprostor – kjer otresemo dežnik, ko dežuje, pozdravimo goste, parkiramo avtomobil ali posedamo v poletni pripeki. Vrt, orientiran na južno stran, je preko pokritega vhodnega dela neposredno povezan s skupno dovozno potjo na severni strani.

V pritličje so umeščeni bivalni prostori, ki se orientirajo na zelenico, v nadstropju pa so spalne enote obrnjene na jug. Nadstropna etaža se odpre na ravno streho v pritličju, ki je delno uporabna tudi kot terasa, delno pa je ozelenjena.

Hiše so montažne, z zaključnim slojem iz ometa s peščeno strukturo. Enoten videz stavbnega ovoja povezuje celoten niz v enovito potezo in s tem vnaša nekaj reda v sicer kaotično podobo današnje Rožne doline.

idejna zasnova: Brina Vizjak in Tomori arhitekti / avtorji arhitekture: Kombinat. (Brina Vizjak, Tomaž Čeligoj, Ana Grk, Blaž Kandus, Alenka Korenjak, Tina Rugelj)
glavni izvajalec: Lumar IG d.o.o.
površina parcele: 1890 m²
neto površina objekta: 3×175 m²
Leto projekta: 2010-12
Leto izvedbe: 2012-13

fotografije: Matej Sitar