V podjetju Lumar so si pred leti zadali cilj, da bodo proizvajali le najkakovostnejše skoraj ničenergijske in pasivne montažne objekte. A niso se ustavili le pri najnaprednejši tehnologiji montažne gradnje: za svojo linijo Lumar BlackLine so se pred desetletjem povezali z enim danes najprepoznavnejših slovenskih birojev, SoNo arhitekti, in ustvarili objekte, ki presenečajo s svojo oblikovalsko drznostjo ter njihovim uporabnikom zagotovijo najvišjo kvaliteto bivanja.

To, da montažne hiše niso zgolj dolgočasne škatle in da je z lesom možno zgraditi še tako zahtevne arhitekturne objekte, so dokazali s svojo hišo Lumar BlackLine Pure W8, ki so jo kot vzorčno hišo postavili v naselju Blaue Lagune na Dunaju. Danes je hiša na voljo tudi vsem graditeljem, ki jo lahko izberejo iz množice tipskih ali individualnih (premium) montažnih hiš BlackLine.

Hiša je zasnovana v dveh vzporednih lamelah, kritih z enokapnicami, ki združujeta značilno moderno obliko z zanimivim zašiljenim zaključkom. Navzven hiša deluje umirjeno, saj na fasadi prevladuje naravni videz lesa v kombinaciji s svetlo fasadno oblogo; ko pa se zvečer v njej prižgejo luči, pa prepoznamo njeno drznost in enkratnost.

Velika dvoetažna dnevna soba, v celoti vogalno zastekljena, nam že z ulice pritegne pogled. Pritličje je zasnovano kot odprt tloris, ki pa nam s svojimi kotički, nišami in igro visokih in nizkih volumnov vseeno ponuja številna izkustvena doživetja. Pred nami se počasi odkrivajo ambienti – jedilnica in nišna kuhinja, dvoetažna dnevna soba, skulpturalno oblikovano stopnišče, nadstropna galerija – ki poskrbijo za prijetno vzdušje in občutek sprejetosti in varnosti. Veliko naravne svetlobe in povezanost z okolico preko dvovišinske zasteklitve pa hišo razširi še navzven, ne le na intimno teraso, pač pa tudi dalje – v pokrajino, vas ali mesto, v katero je hiša umeščena.

Ko se povzpnemo v nadstropno galerijo, lahko zares občutimo razsežnost bivanja, ki jo ponuja tako oblikovan tloris. Iz galerije vstopamo v velik spalnični ensuite oziroma v dve otroški sobi z manjšo kopalnico.

Hiša BlackLine Pure W8 brez dvoma izstopa iz povprečja. Zaradi izvirnosti arhitekturne zasnove in v kombinaciji z vrhunsko izvedbo ter uporabljenimi najkakovostnejšimi materiali nudi veliko bivalnega ugodja in je energijsko učinkovita. Je nadpovprečna in vrhunska.

Več: www.lumar.si; www.blackline.si

Fotografije: Lumar, SoNo arhitekti, Robert Sprang