Ustvarjalci oddaje Ambienti ta teden slavimo, saj je preteklo točno šest let od naše čisto prve oddaje. Se še spomnite? Obiskali smo čudovit vrt družine Tavčar v Škofji Loki, se ustavili v sodobni enodružinski hiši v Mengšu ter se z Marjetko Pajk sprehodili po stanovanju, ki ga je uredila v Ljubljani.

Lahko rečemo, da smo od takrat že po dolgem in počez prepotovali Slovenijo. Pokazali smo vam najlepše vrtove, se sprehodili po najbolj zanimivih hišah, občudovali prenovljene domačije, spremljali prenove mansard, se navduševali nad majhnimi stanovanji … Najbolj pa so se nam v spomin vtisnile tiste najbolj nenavadne, zanimive in unikatne stavbe. Takšne, ki jih izkusiš le enkrat – če sploh kdaj – v življenju.

Šli smo na najvišjo točko Slovenije …

Foto: Vizualist, Oto Žan

Ko se je Aljažev stolp po kar 123 letih na najvišji točki Slovenije vrnil v dolino, nismo zamudili priložnosti za njegov obisk. Ste vedeli, da je bilo v njem nekdaj tudi pohištvo?

… in snemali pod zemljo

Čast smo se imeli ustaviti pri zakoncih Kolarič v njuni podzemni čajnici v Slovenskih goricah. Ambient, prežet z vonjem po zeliščih, čaju in tlečih polenih je do danes ostal eden naših najljubših. Kako poteka gradnja takšne zemljanke, smo vprašali Mirka Žižka, ki nam je razkazal svojo malo ‘hobitsko hišico‘ na Štajerskem, v katero se želi v pokoju preseliti s soprogo, za zdaj pa jo oddaja drugačnega dopusta željnim turistom. Lastnik nam je razložil, kako je hišico zasnoval, katero dokumentacijo je zanjo potreboval in kako je potekala njena gradnja iz 100% naravnih materialov.

Spali smo na drevesu, na vodi, v čebelnjaku in v cvetličarni

Foto: Matjaž Corel

Obiskati smo tudi hišico na drevesu na Krvavcu, popolnoma opremljeno s kuhinjo in sanitarijami. Kakšno je zbujanje v krošnji drevesa, nam je pojasnil naš gostitelj, arhitekt Andraž Černič.

Foto: Ambienti

Ste že kdaj slišali za termin trimaran? Mi tudi ne – vse dokler nas zakonca Plut nista povabila na svojo hiško na vodi, zasidrano v Piranskem zalivu. Lastnika zatrjujeta, da je bil nakup trimarana najboljša investicija, saj lahko zdaj vsak vikend družina na Obali naužijejo vitamina D in se sprostijo ob poslušanju morskih valov.

Foto: Hiša kranjske čebele

V Hiši kranjske čebele v Višnji Gori smo našli hotel, v katerem imajo posamezne sobe obliko šestkotne prizme – kot v panju. Najbolj nas je navdušilo to, da so kljub nenavadni obliki prostori zelo ergonomsko oblikovani in zelo prijetni za obisk in bivanje.

Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Izjemno dobro se počutimo med opojnimi aromami cvetlic, zato smo bili naravnost navdušeni, da smo lahko prespali v cvetličarni v Ljubljani. Ja, tudi to je možno – a le pri Mihi Oblaku na Poljanski ulici.

Popeljali smo se z luksuzno jahto …

Foto: Ambienti

Na svojo jahto nas je povabil g. Zinchenko, direktor enega svetovno najbolj priznanih proizvajalcev plovil s sedežem v Sloveniji. Ne le, da v njegovem podjetju k oblikovanju svojih plovil vabijo najbolj priznane oblikovalce, jahte se napajajo preko sončnih celic in so opremljene z enim najbolj cenjenih materialov današnjega časa – lesom.

… in vprašali, kakšno je bivanje v najmanjši hiški, kar smo jih obiskali

Foto: Ambienti

Ko smo obiskali Robija in Tjašo na njunem vrtu, smo se navdušili nad trajnostnim, ekološkim in z naravo povezanim pristopom mladega para k vrtnarjenju. A še bolj nas je navdušila njuna mala hiška, ki meri le 17 m2. Da bi prihranila denar za najemnino, sta se preselila kar ob vrt, v eno najmanjših hišic, kar smo jih posneli.

Kot darilo ob našem šestem rojstnem dnevu smo pripravili nagradno igro, v kateri se lahko potegujete za leseno hiško Ambienti. Nagradna igra poteka do vključno 28. marca, izžrebali pa bomo kar šest srečnih dobitnikov! Prijavite se >>

Hvaležni smo vsem lastnikom, ki so nas povabili v svoje nadvse zanimive hiše, vrtove in počitniške objekte. Hvala tudi vam, dragi gledalci, za vašo podporo in pozitivne odzive.

Danes bo na sporedu že 155. oddaja Ambienti. Bodite z nami – proslavimo naš šesti rojstni dan skupaj!