Cvetličarna je za večino ljudi prostor, kamor vstopijo le takrat, kadar potrebujejo šopek ali lončnico kot darilo. Le redki znajo zares uživati v bogastvu barv in oblik, ki ga tam ponujajo barviti cvetovi, listi različnih oblik in bujne rastline. V boljših cvetličarnah vidimo tudi izbrane kose opreme ali pohištva, ki dopolnjujejo lepoto cvetja. Tako bogate vsebine, kot je na ogled v cvetličarni Mihe Oblaka sredi Ljubljane, pa menda ne bi našli nikjer drugje v Sloveniji.

Upravičeno si zasluži uradni naziv Cvetličarska galerija. Poleg te vsebine ima cvetličarna še več posebnosti…V njej namreč gost lahko prenoči, igra orgle ali pa se razvedri v zaključeni družbi prijateljev.

Miha Oblak je približno 17 let deloval v manjši cvetličarni na isti ulici, tik ob sedanjem novem lokalu. Z leti so njegove potrebe prerasle možnosti starega lokala in po naključju je lahko kupil sosednji prostor, nekdanji poslovni prostor tekstilne dejavnosti. Med prenovo tega prostora je Miha Oblak normalno posloval v stari cvetličarni. Svoj delež k prenovi nove cvetličarne je prispeval ponoči in ob koncih tedna, in to kar osem mesecev.

Večina opreme je unikatna, izdelana prav za ta lokal. Marsikateri element je cvetličar dodal iz svoje zbirke zanimivih artefaktov. Sem lahko uvrstimo prave cerkvene orgle in velik lestenec, ki osvetljuje sosednji prostor, namenjen druženju in posebnim dogodkom.

Morda najbolj presenetljiva posebnost te cvetličarne pa je možnost, da v njej lahko gostje prespijo.

Celoto pa povezuje zanimiva, redka cvetlica, ki v naravi uspeva razmeroma blizu cvetličarne, na ljubljanskem barju. To je močvirski tulipan. Miha Oblak pojasnjuje: »Odkar se ukvarjam s floristiko, sem vzljubil ta močvirski tulipan. Od samega začetka je tudi to moj zaščitni znak.«

Kot pravi, mu je močvirski tulipan pri srcu, ker je tako krhek, hkrati je njegov cvet povsem drugačen od večine cvetnic pri nas. Prepričan je, da ga premalo cenimo, zato ga v cvetličarni vidimo upodobljenega na več mestih, recimo, na ograji, ki vodi na galerijo, torej v prenočitveni del; naslikan je na steni za stopnicami in še kje.

Da bi tistim, ki cenijo lepoto cvetja, to omogočili kar se da neposredno, so ob prenovi lokala dodali manjšo galerijo nad prodajnim prostorom. Zavito stopnišče vodi do posebne okrogle postelje, izdelane po naročilu. V mini apartma so vgradili tudi kabino za  prhanje, oblikovano kot cvet močvirskega tulipana.

Miha Oblak: »V apartmaju lahko gostje prenočijo v času, ko je cvetličarna zaprta, torej od petka zvečer do nedelje. Lahko se gibljejo po celi cvetličarni; kdor zna, lahko celo zaigra na cerkvene orgle.«

Med rezanim cvetjem in posodovkami najvišje kakovosti ne moremo spregledati številnih likovnih del in starin.

V sosednjem prostoru cvetličar občasno, po naročilu, pripravi srečanja in podobne dogodke, na katerih gostje uživajo v hrani, glasbi in estetsko dovršenem okolju.

Cvetličar povzame posebnost svojega lokala takole: »Želim pokazati ljudem, da cvetličarstvo niso samo cvetovi in nekaj vejic v šopku, ampak lahko to prepoznamo kot lepo umetnost.«

Fotografije: arhiv lastnika, Tomaž Skale