Bi radi imeli vrt poln zdrave zelenjave, pa vam ni do prekopavanja in zalivanja? Nič zato. Tudi vrtičkarja iz okolice Brestanice, ki živita v miniaturni hiški, se vrtnarjenja lotevata brez lopate in zalivalke. Poglejmo, kakšen je recept za njun uspeh.

Številni mladi se odločajo za urbani slog življenja ter bivanje in službo v mestu. A ne vsi. Robi, ki ga je k vrtnarjenju spodbudil stric, in Tjaša, ki je magistrica biologije in ekologije, sta izbrala bivanje na podeželju, kjer živita v obilju. Mlad par iz okolice Brestanice je na poti k samostojnosti in samozadostnosti postavil 17 m2 veliko hiško, ob kateri se z veliko potrpežljivosti in ljubezni posvečata pridelavi lastne hrane.

Nedejavnost kot uspešen način kmetovanja

Vrta, ki meri kar 200 m2, ne prekopavata. Obračanje zemlje, štihanje in oranje, namreč po njunem ni priporočljivo za sama tla. Vrtnarita na stalnih gredicah istih dimenzij, kar jima omogoča lažji kolobar. Prekopavanju se izogneta z oblino zastirko iz komposta ali pa podobnih organskih materialov, ki ustvarjajo idealne pogoje za vzgojo rastlin.

Zdrava tla, ki jih jeseni pripravita z navozom obilne zastirke, so po njunem odlična osnova za zdrav vrt. Zato na njunem vrtu tudi ne najdemo škropiv ali umetnih gnojil.

Preprostejše bivanje

Poleg vrtička, ki jima zagotavlja prehransko samozadostnost, pa je mlad par že od začetka hrepenel tudi po samostojnosti. Z Robijevim znanjem gradbeništva sta postavila majhno, mobilno hiško, izdelano iz lokalnih materialov.

Na 17 m2 najdemo vse, kar imajo velike hiše: od kuhinje in kopalnice pa do spalnice in dnevnega prostora. Robi rad pove, da je majhna površina popolna za mestno bivanje, medtem ko bi jima na podeželju zmanjkalo prostora za orodje in pridelke, če ob hiši ne bi stal še stoletni kozolec.

O bivanju na svojem Tjaša pove: “Da sva lahko bila že kot 23-letna samostojna in na svojem, je to bil korak v zrelost in odraslost iz lagodnega študentskega življenja. V bistvu je to res močna odskočna deska – filozofska, duhovna – za življenje naprej. Ker ta izkušnja je nekaj neverjetnega.”

Fotografije: Jasna Marin in Ambienti

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA