Ustvarjalci oddaje Ambienti ne obiskujemo samo luksuznih hiš, z enakim navdušenjem ves čas iščemo tudi najboljše primere majhnih stanovanj, kjer ravno omejenost prostora načrtovalce in lastnike izziva k najbolj domiselnim rešitvam. Poglejte si torej najbolj slikovita, igriva, izvirno individualna in kreativno oblikovana stanovanja in garsonjere, v katere smo pokukali doslej.

Majhna stanovanja praviloma potrebujejo več razmisleka pri opremi. Da bi zadostili potrebam uporabnikov in optimalno izkoristili prostor, majhne prostore opremljamo s po meri izdelanim pohištvom. Sedeži se spremenijo v posteljo, miza se raztegne ali zloži, lahko pa jo postavimo tudi na koleščka. Velikokrat je potrebno poiskati izvirne rešitve, ki pa nam vzbudijo nasmešek navdušenja kakorkoli se ozremo.

Belo stanovanje na 18 m2

Interier in foto: Igor Andjelić

Sredi Ljubljane si je lastnik uredil dom na vsega 18 m2. Ozek in visok prostor je bil prej bolj podoben temnemu hodniku, s prenovo, belitvijo in dvigom tal pa je nastalo unikatno minimalistično opremljeno stanovanjce, v katerem lastnik uživa.

Stanovanje na 22 m2

Interier: DVA arhitektura; foto: Primož Bregar

Ob prenovi le štiri metre večjega stanovanjca so morali poiskati številne izvirne rešitve, kako vključiti vse nujne elemente, hkrati pa ne prezreti estetske komponente prostorov. Da bi dosegli čim večjo funkcionalnost, so izbrali mobilno pohištvo, torej elemente, ki jih je mogoče zložiti ali premakniti, pač glede na trenutne potrebe stanovalcev. Pomagali so si tudi z nišami. Belini omar so dodali temno zeleno, ki deluje pomirjujoče.

Elegantna garsonjera

Zasnova notranje opreme: Špela Kokalj Velimirović, ASK 4; foto: Matic Eržen

Garsonjere navadno merijo med 30 in 40 kvadratnih metrov. Kljub dobremu tlorisu, velikemu balkonu in celo majhnemu vrtičku je bila garsonjera v bloku iz 80. let prejšnjega stoletja za nove lastnike neustrezna. Zato so se odločili 33 m2 veliko garsonjero prenoviti. Najprej so  odstranili zasteklitev balkona in umestili veliko panoramsko steklo. Podrli so steno med vežo in osrednjim prostorom ter uredili kopalnico elegantnega videza.

Tako majhno, pa tako veliko

Interier: Kunstel & Kikel arhitekti; foto: Damjan Cilenšek – Vini in Luka Potokar

Lastnica stanovanja, ki meri le 40 m2, je njegovo preureditev zaupala arhitektom. Ti so majhen prostor navidezno povečali z različnimi prijemi. Osrednji prostor so razdelili z diagonalnimi preseki in tako dosegli večjo dinamiko. Hkrati so omogočili krožno gibanje in prilagodili notranjo opremo, tako da jo lastnica lahko prilagaja sprotnim potrebam.

Sramežljiva meščanka

Interier: idea:list studio; foto: Blaž Gutman

Ena od hiš na Mestnem trgu v Ljubljani je menda stara skoraj 500 let. V njej je stanovanjce z 38 m2. Debelina zidov in vlaga, ki prodira s pobočja, sta oteževali prenovo. Arhitekti so ta prostor, oblikovan kot črka S, razdelili z višinskimi nivoji. Ti zdaj določajo namen posamičnih delov stanovanja. Skromna sredstva za obnovo so narekovala tudi domiselnost pri izbiri notranje opreme. Med detajli, ki izstopajo, je velika živa skala, ki predstavlja del stene v kopalnici.