Na ljubljanskem Mestnem trgu je nekoč stala manjša šivalnica. Ko so jo šivilje zapustile, je prostor štiri leta sameval. Napadel ga je zob časa z vlago na čelu in zatohli in temni prostori so odvrnili marsikaterega investitorja od nakupa. A nekdo je v zapuščenem, miniaturnem prostoru le videl potencial - potencial, da postane svetlo, prijetno in unikatno stanovanje.

Centralna lokacija tik pod Grajskim gričem in čudoviti arhitekturni elementi notranjosti – skupaj z oboki, vzidano nišo in vrati s polkrožnimi zaključki- so prepričali pogumne naročnike v nakup. Skupaj z arhitekturnim studiem idea:list so sodelovali pri popolni obnovi – in kljub majhnemu proračunu temno, delno vkopano stanovanje spremenili v čudovit dom.

Brez priključka na kanalizacijsko omrežje, zatohlo in temno: stanovanje pred prenovo.

Težave z vlago so odpavili z notranjo prezračevano ‘fasado’, ki omogoča odvajanje odvečne vlage in nudi stalno prezračevanje. Ob dva vira naravne svetlobe so umestili dnevno sobo in spalnico z delovnim kotičkom, v dolg hodnik, ki ju povezuje, pa vse servisne prostore – kuhinjo, kopalnico in garderobo.

Oprema – večinoma v beli barvi – je skoraj vsa iz druge roke. Garderobna omara, postelja in jedilna miza so obnovljene tako, da njihove starosti sploh ne opazimo. Hkrati je majhen in ozek tloris zahteval več inovativnosti pri opremi: v vhodni podest so tako npr. umeščene nevidne shranjevalne površine, kuhinja pa je opremljena z dodatnim, poklopnim pultom.

Najlepše odkritje pri izvedbi projekta pa je bila zagotovo naravna kamnita stena v kopalnici, ki je ostala vidna. Danes je opomnik, da je stanovanje – čeprav se bohoti v novi podobi – še vedno neločljivo povezano z Grajskim gričem.

Interier: idea:list studio

Fotografije: Blaž Gutman