Najboljše arhitekturne ideje vzniknejo v najtrših pogojih. Stanovanje, veliko zgolj 22 m2, izjemno razpotegnjen tloris in želja naročnika, da prostor potane funkcionalna enota za bivanje dveh oseb? "Nič lažjega," sta se na povabilo k sodelovanju odzvala Tjaša Jesenko in Gašper Černin iz biroja DVA arhitektura.

Že ko sta vstopila v prostor, pravita, sta pred očmi videla arhitekturno rešitev. Kako da ne, saj sta tudi avtorja stanovanja za pet ljudi na pičlih 35 m2, torej imata s funckionalno opremo majhnih prostorov izkušnje. Zamislila sta si rešitev, kjer postane prebivalec sam svoj arhitekt, kjer lahko iz trenutka v trenutek spreminja zasnovo svojega prostora in postavlja fizični okvir svojim bivanjskim navadam.

To sta dosegla z dolgim vgradnim nizom v beli barvi, v katerega sta dolbla funkcionalne niše: ena vsebuje kuhinjski niz, druga raztegljivi kavč, tretja posteljo. Na nasprotni steni je pod strop pritrjena tračnica, po kateri lahko zapeljemo element z zložljivo mizo, poleg nje pa visita zložljiva lesena stola. Vsi uporabni elementi so označeni s črnimi in zelenimi poudarki, tako da nas avtomatično povabijo k raziskovanju.

Tako lahko npr. odpremo zofo in ustvarimo dodatno ležišče, mizo postavimo ob kuhinjo (za obedovanje) ali ob okno (za delo), pospravimo posteljo v steno, z zidu vzamemo stol ali dva, oziroma ju tja zopet odmaknemo, ko se izkaže potreba po dodatnem prostoru … Skratka, igriv arhitekturni okvir ponuja neskončno možnosti uporabe, zato bo prav zanimivo gledati, kako ga uporabniki na domiseln način polnijo z življenjem

Arhitekti strošek adaptacije in opreme tega multifunkcionalnega interierja ocenjujejo na 1300 € / m2: 

  • Strošek praznjenja/čiščenja/odvoz materiala: 5%-10%
  • Gradbena in konstrukcijska dela: 50%-60% 
  • Zaključni gradbeni sloji: 15%-25%
  • Oprema in dekor: 10%-20%

Interier: DVA arhitektura

Fotografije: Primož Bregar