35 kvadratov za pet oseb

Stanovanje na Mesarski ulici v Ljubljani je namenjeno oddajanju v turistične namene, in čeprav meri zgolj 35 m2, lahko v njem prav udobno prenoči kar pet gostov. 

0

“Želja naročnika je bila zasnovati stanovanje namenjeno predvsem turistom, saj je zaradi svoje lokacije odlična izhodiščna točka za obiskovalce Ljubljane,” pova arhitektka Tjaša Jesenko iz biroja DVA arhitektura. Stanovanje je s sodelavci oblikovala v industrijsko-rustikalnem slogu: surovo pohištvo – neobdelan les, posteljno dno iz palet, kovinski stoli ali pletena mreža namesto ograje – so le nekateri izmed robustnih elementov notranje opreme, ki stanovanju dajejo mladostni pridih. Kontrastno toplino in občutek domačnosti pa so arhitekti dosegli z izbrano keramiko in lesenimi pohištvenimi elementi v kuhinji in kopalnici.

Posebnost so tudi detajli, zasnovani kot dodatna turistična točka. Že na vratih nas pričaka tabla, na kateri so na zemljevidu Ljubljane vrisane turistične znamenitosti. V kuhinji in spalnici sta nameščeni tabli z napisom ‘Leave your mark in Ljubljana’ in posodica kred, da lahko prav vsak gost pusti svoj pečat tako v stanovanju kot v mestu. V spalnici pa je ena izmed sten popolnoma prekrita z malimi okvirji slik urbanega življena v Ljubljani, kjer lahko vsak pusti svojo sliko oziroma zamenja kakšno staro …

To malo stanovanje – nova interaktivna turistična točka prestolnice – tako svojim začasnim stanovalcem nudi prav vse, kar potrebujejo za svoj obisk.

Interier: DVA arhitektura

Fotografije: Primož Bregar

Prejšnji članekPohištvo iz palet: pet idej
Naslednji članekBralka sprašuje: Kakšna so osnovna pravila dekoriranja?
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: