Stanovanje na Mesarski ulici v Ljubljani je namenjeno oddajanju v turistične namene, in čeprav meri zgolj 35 m2, lahko v njem prav udobno prenoči kar pet gostov. 

“Želja naročnika je bila zasnovati stanovanje namenjeno predvsem turistom, saj je zaradi svoje lokacije odlična izhodiščna točka za obiskovalce Ljubljane,” pova arhitektka Tjaša Jesenko iz biroja DVA arhitektura. Stanovanje je s sodelavci oblikovala v industrijsko-rustikalnem slogu: surovo pohištvo – neobdelan les, posteljno dno iz palet, kovinski stoli ali pletena mreža namesto ograje – so le nekateri izmed robustnih elementov notranje opreme, ki stanovanju dajejo mladostni pridih. Kontrastno toplino in občutek domačnosti pa so arhitekti dosegli z izbrano keramiko in lesenimi pohištvenimi elementi v kuhinji in kopalnici.

Posebnost so tudi detajli, zasnovani kot dodatna turistična točka. Že na vratih nas pričaka tabla, na kateri so na zemljevidu Ljubljane vrisane turistične znamenitosti. V kuhinji in spalnici sta nameščeni tabli z napisom ‘Leave your mark in Ljubljana’ in posodica kred, da lahko prav vsak gost pusti svoj pečat tako v stanovanju kot v mestu. V spalnici pa je ena izmed sten popolnoma prekrita z malimi okvirji slik urbanega življena v Ljubljani, kjer lahko vsak pusti svojo sliko oziroma zamenja kakšno staro …

To malo stanovanje – nova interaktivna turistična točka prestolnice – tako svojim začasnim stanovalcem nudi prav vse, kar potrebujejo za svoj obisk.

Interier: DVA arhitektura

Fotografije: Primož Bregar