Manjše stanovanje v središču Ljubljane je arhitektka Špela Kokalj Velimirović spremenila v eleganten dom, čigar glavni poudarek je terasa s pogledom na grad.

Stanovanje v bloku iz osemdesetih let premore številne kvalitete tedanje gradnje: kompakten tloris, velik balkon, mikro vrtiček ter vgrajene kvalitetne materiale. Garsonjera z zgolj 33 kvadratnimi metri je bila pred leti nekvalitetno prenovljena; lastniki so s pomočjo arhitektke neuspešno adaptacijo sanirali in ustvarili funkcionalen in eleganten dom.

Sprva so odstranili zasteklitev balkona in stanovanju povrnili teraso s čudovitim razgledom na veduto mesta Ljubljane. Istočasno so porušili predelno steno, ki je vhodno vežo ločevala od osrednjega bivalnega prostora in na njeno mesto postavili večnamensko garderobno omaro. V niši za njo je skrita vgradna postelja s pogledom na ljubljanski grad. 

Preostali del bivalne površine je namenjen zofi. Celostenska zasteklitev, ki se lahko poleti odpre, v toplih dneh omogoča zlitje stanovanja z zunanjostjo in funkcionalno povečanje tako terase kot dnevne sobe.

V kuhinji se delovni pult smiselno nadaljuje v klop, nad katero pa se dviga čudovita dekorativna stena iz brušenega betona, ki sodobno podobo stanovanja poveže z njegovo lupino iz 80. let.

Posebnost pa so tudi ploščice v kopalnici, ki so zaradi svojega izjemno velikega formata in majhne površine stanovanja so pri vgradnji povzročile kar nekaj težav. Glede na končno elegantno podobo kopalnice pa se je trud gotovo izplačal.

Stroškovnik

Celotna prenova je stala 23.600 €: po kvadratnem metru 400 € na gradbena in obrtniška dela in 315 € za opremo na m2. Celoten stroškovnik je dosegljiv s klikom na povezavo.

Zasnova notranje opreme: Špela Kokalj Velimirović, ASK 4

Fotografije: Matic Eržen

360° posnetki

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA