V novi ljubljanski soseski Zeleni gaj je arhitekturni biro Kunstel & Kikel uredil stanovanje za mlado poslovno žensko. Gre za manjše enosobno stanovanje, ki meri le 40 m2, vendar svoji stanovalki ponuja vse, kar imajo velika stanovanja.

Kako je to mogoče, se morda sprašujete? Z dobro premišljeno in inovativno zasnovo tlorisa ter interierja je marsikaj mogoče. V tem primeru sta se arhitekta odločila za zasnovo interierja v diagonalnih prostorskih presekih. Tako sta v prostor prinesla dinamiko, zaradi katere ta deluje na videz prostornejše kot je v resnici. Samega tlorisa niso prav veliko spreminjali in tudi sten niso podirali. Na sredini so stanovanje le predelili z diagonalno postavljeno steno, ki loči spalni prostor od dnevno-bivalnega. Gre za instalacijsko steno, ki v sebi skriva vse potrebne inštalacije. Tako se lahko dnevni prostor po potrebi hitro spremeni v domačo pisarno, ob večerih pa v udoben domači kino.

Obilica kreativnih rešitev na majhni stanovanjski površini

tloris pred prenovo in po njej

Vse v tem stanovanju je dobro premišljeno in vse kroži. Na eni strani dnevnega prostora je zavesa, za katero se skriva garderobna soba. V spalnico se lahko vstopa in izstopa na dveh straneh. V prej omenejni istalacijski steni, se namreč na obeh straneh skrivajo drsna vrata, ki se, če dnevni prostor potrebuje več svetlobe, enostavno potisnejo v steno in odpre se pogled na balkon. Z diagonalno pregradno steno, drsnimi vrati na eni in zaveso na drugi strani prostora so omogočili ustvarjanje urejenih in funkcionalno ločenih prostorov v stanovanju, ki je bilo v osnovi predvideno le za en bivalni prostor.

Ker je bil strop v osnovi precej visok, so ga v dnevnem prostoru nekoliko spustili, vanj pa postavili dodatno ambientalno osvetlitev, ki ob večerih ustvari prijetno vzdušje in videz zvezdnega neba, ob temačnih dnevih pa nadomešča naravno svetlobo.

Notranja oprema je bila zasnovana tako, da se smiselno prilagaja glede na dnevne potrebe uporabnika in lastnici nudi najrazličnejše možnosti uporabe prostora. Oblikovna povezanost stanovanja med različnimi prostori se izraža v oblikovalskih prvinah prostorskih kontrastov, harmoničnem prepletu modularnih elementov, kovine in lesa, industrijskega in naravnega ter hladnega in toplega. Nekaj sestavov iz kovinskih cevi in vezanih plošč je bilo oblikovanih prav za ta interier (nočni omarici, jedilna/pisalna miza, pohištvo v garderobni sobi, ter omara v vstopni veži).

Skrben izbor ter izvedba detajlov razgalja material v svoji pristnosti, kar se izraža v vidni površinski strukturi lesa ter vidnih spojih kovinskih cevi. Kovinska cev kot element notranje opreme ponazarja, da gre za stanovanje v moderni urbani sososki, v kombinaciji z naravnim lesom pa ustvarja tovrstno pohištvo videz domačnosti in se navezuje na lokalni kontekst bližnjega gozdu in narave (Zelenega Gaja). Interier daje vtis masivnosti in trajnosti, a hkrati deluje minimalistično in elegantno. Stanovanje, ki želi opozoriti nase, a ne želi opozarjati. Stanovanje, ki opominja kako malo potrebujemo za kakovostno bivanje.

Stroškovnik

Celotna oprema je bila izvedena s 30.000 evri, oziroma po postavkah:

  • gradbeno, obrtniška, inštalacijska dela (GOI) in stavbno pohištvo; stropovi, stene, drsna vrata, vgradne luči, el. napeljave: 6.000 eur
  • pohištvo (leseni mizarski del in kovinsko pohištvo ter postelja in kavč): 8.000 eur
  • kuhinja (leseni del in bela tehnika): 10.000 eur
  • kopalnica (tuš kabina, stroji, kopalniška garnitura): 3.000 eur
  • ostali dodatki in dekoracija (zavesa, tapison, TV, ipd.): 3.000 eur
Vas zanima še več?

Arhitekti so objavili katalog pohištva, oblikovanega za to stanovanje, na svojem youtube portalu pa so v treh kratkih videih prikazali razliko med neopremljenim in opremljenim stanovanjem ter dokumentirali proces zasnove in opreme.

Tekst: Valentina Vovk

Interier: Kunstel & Kikel arhitekti

Fotografije pred prenovo:

Fotografije po prenovi:

Fotografije: Damjan Cilenšek – Vini in Luka Potokar

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA