Majhno stanovanje, ki se nahaja v središču Ljubljane, je bilo nekoč najemniško študentsko zatočišče. Iz ozkega podolgovatega in temačnega prostora, je oblikovalec interierjev Igor Anđelić ustvaril majhno, vendar zračno zen oazo.

Igorja sicer poznamo bolj kot fotografa, vendar pa se z oblikovanjem interierjev ukvarja že od 90-tih let. Začel je z oblikovanjem javnih oziroma družabnih prostorov v naši prestolnici; Galerija Škuc, potem Klub K4 ter nekdanja Kavarna Pločnik in Salon Minimal. Prav slednji je v tistem času, s svojim popolnoma belim interierjem in minimalističnim slogom zelo izstopal v primerjavi z drugimi družabnimi prostori. Tokrat smo obiskali interier, ki ga je v središču Ljubljane oblikoval za zasebnega naročnika.

Trije nivoji, maksimalni izkoristek

Stanovanje je veliko vsega 18 kvadratnih metrov, vendar na prvi vtis deluje večje. Igor pri oblikovanju interierja ni spreminjal tlorisa, izkoristil pa je visoke strope in je prostor oblikoval v treh nivojih.

“Ko sem vstopil v stanovanje, me je seveda impresionirala njegova višina. Okno je bilo umeščeno precej visoko in sem vedel, da če dvignem nivo tal, dobimo francoski balkon, s katerega lahko potem opazuješ glavno ulico v mestu,” razloži osnovni tronivojski koncept.

V minimalizmu je dovolj širine za sanje

Interier je v celoti oblečen v belo, s posameznimi poudarki v temnih sivinah. Ta minimalizem nam da občutek, da je prostor večji kot je. Kadar si v revijah ali na televiziji ogledujemo minimalistično urejene domove, si ponavadi mislimo, da je vse to le prirejeno za snemanje. Pogosto slišimo tudi komentarje, češ da gre le za arhitektovo muhavost, saj zagotovo tudi sam ne živi po načelih minimalizma. Vendar pri Igorju ta trditev ne drži: obiskali smo namreč tudi njegovo – povsem minimalistično, belo – stanovanje v Ljubljani, kjer lahko na lastne oči preverite, v kakšnem minimalizmu živi sam.

“Sam živim po tem načelu ‘less is more’ ali manj je več. Čeprav zadnje čase mi je mogoče še bolj všeč pregovor ‘less is enough’, manj je dovolj. Tako da sam ne vidim drugega načina kakor živet v minimalizmu,” pojasni svoje navdušenje nad praznimi, svetlimi in minimalno opremljenimi prostori.

“Pri minimalizmu me najbolj zanima človek. Človek je tisti, ki obogati prostor. In v minimalizmu je dovolj prostora, širine za sanje,” pove.

Interier: Igor Andjelić

Fotografije: Igor Andjelić

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA