Pri Sveti Ani v Slovenskih goricah živita zakonca Kolarič, ki sta si na strmem zemljišču zasnovala zeliščni vrt in zgradila hobitsko zemljanko - čajnico, ki obiskovalce ponese v svet pravljičnih dimenzij.

Danica in Jože Kolarič sta nekoč imela na strmem bregu pod hišo vinograd, a ker pri hiši ni bilo pravih pivcev, sta se odločila, da vinsko trto zamenjata z zelišči. O načrtovanju vrta zeliščarica Danica pove: “Dve poli velikega papirja sem vzela, si narisala stezice in rastline. Vsaka rastlina je dobila zadosti prostora, da lahko razkošno živi in se pokaže v polni lepoti.” Vrtne poti potekajo krožno, da je spust po bregu mehak in manj strm.

Kolaričevi imajo na zeliščnem vrtu 250 popisanih ekoloških rastlin, med njimi so prosto rastoče in tiste, posajene na gredicah. “Všeč so mi prosto rastoča zelišča, zato na mestih pustimo nepokošeno, da lahko rastline nemoteno rastejo in odvržejo semena na tla, kot na primer regrat in regačica,” pripoveduje lastnica. Vseh rastlin na vrtu ne nabira, jih pa ima, če jih kdo drug potrebuje. “Pri pobiranju zelišč se držim podobnega pravila, kot pri gobah: česar ne potrebujem, ne nabiram.”

Zakonca Kolarič za obrobljanje gredic in posameznih rastlin uporabljata preproste, naravne materiale: les, kamen, ograjice, spletene iz vej. Zelišča so označena z glinenimi tablicami, na katerih najdemo slovensko in latinsko ime.

Na najbolj oddaljenem delu vrta je Jože postavil čebelnjak, čebele pa se pasejo na zeliščnih gredah in na nasadu ajde ter ameriškega slamnika.

Tako čebelnjak kot tudi vrtni paviljon pritegneta poglede, a najimenitnejši objekt daleč naokrog je v pobočje zgrajena zemljanka, ki ji domači rečejo čajnica. Materiale za gradnjo sta zakonca dobila od lastnikov propadajočega poslopja iz nekega drugega kraja, nato sta iz njih doma skupaj z otroki in s pomočjo sorodnikov zgradila zemljanko, katere zadnja stena je iz betonskih zidakov – prav tja je umeščen tudi kamin – drugi deli pa so iz starih tramov, ki dajejo prostoru starinski pečat. Skladna z arhitekturno zasnovo je tudi oprema v notranjosti, kjer prevladujejo staro pohištvo in skrbno izbranih detajli, ki nas v mislih in srcu popeljejo v lepši svet.

Več informacij na: www.cajnica.si

fotografije: Jasna Marin