Počitnice lahko preživljamo na različne načine. Eni so najraje v svojem vikendu, drugi pa ne morejo brez vode. Tisti, ki bi rad združil udobje vikenda in pozibavanja na vodi, pa si lahko omisli trimaran. To ni ne počitniška hiška niti barka – to je lahko samo trimaran.

Družina Plut je dlje časa iskala primeren vikend, na koncu pa pristala v portoroški marini, kjer so kupili plovilo, ki nima ne jader ne motorja ter namesto trdnih temeljev pod nogami ponuja stalno pozibavanje.

»Iskali smo vikend, ki ni predaleč, ki je ob morju, ki nudi nekaj več in kamor bi se lahko ob vsaki priložnosti prišli spočit in lepo imet. Naši družinski prijatelji si lastijo enega od trimaranov že od samega začetka. In takoj, ko smo stopili nanj, smo hitro prepoznali ta nekaj več, ki ga trimaran nudi. To se pravi, pozibavanje na morski gladini je enostavno nekaj, kar zidani objekti preprosto ne morejo dati,« začne pogovor z nami lastnik Jure Plut.  

Trimaran je torej zasidrano plovilo s tipsko opremo, ki temelji na poenotenem videzu. Kupci imajo možnost izbire barvne palete, medtem ko sta tlorisna zasnova in pohištvo določena vnaprej. Vendar je družina Plut želela svoj trimaran nekoliko bolj prilagoditi svojim željam in potrebam, zato se je po pomoč obrnila na arhitektko Suzano Cvijanovič, da je njihove zamisli spravila v prakso.  

Notranjih bivalnih površin v spodnji etaži je 32 kvadratov. Zgoraj pa se v isti kvadraturi nahaja terasa s čudovitim pregledom na marino, na odprto morje in velik del slovenske obale.

Predvsem so prilagodili notranjo opremo iz bivanja za šest oseb na bivanje za štiri, fokus je bil na udobju, prostornosti in sami funkcionalnosti, zato je bila ena od rešitev tudi umestitev zložljive postelje, s katero so razbremenili dnevni prostor.

Opremo zaznamuje minimalistični slog in svetle barve. Vse skupaj so poudarili s skrbno izbranimi stenskimi oblogami, teksturami v blazinah in modro-zlatimi dekorativnimi elementi, ki so prostor zapolnili v ravno pravšnji meri.

»Ja, v bistvu je trimaran precej majhen, ampak vsebuje vse, kar potrebuješ za normalno življenje. Ima kuhinjo, ki ima dovolj prostora, predale za posodo, pečico, pomivalni stroj, velik hladilnik in zamrzovalno skrinjo, jedilnico. V dnevni sobi imamo počivalno klop. Malo kopalnico, spalnico z vgradno omaro. Ker nimamo otroške sobe, imamo izvlečno posteljo, ki jo zvečer potegnemo ven, da lahko prespita dva odrasla ali tudi otroci,« našteva Marija Plut, medtem ko Jure dodaja: »Za razliko od standardne opreme, ki jo nudijo ostali trimarani, boste pri nas dodatno našli še električno talno gretje, ki v mrzlih mesecih poskrbi, da tla niso ledeno mrzla. Dodali smo rekuperacijo zraka, ki poskrbi za dovod svežega zraka v vročih soparnih mesecih. Dodali smo tudi kombinirano pečico z mikrovalovi za vse ljubitelje kuhe. In pa zunanji električni žar za ta prave žar mojstre.«

Seveda pa plavajoči hiški ne manjka niti noben priključek. Privezana je na glavni pomol, kjer so priključki za kanalizacijo, vodo, elektriko … Ima vse udobje, kot ga nudi manjše stanovanje, zato je v njej prijetno bivati.

»Luštno. Celo življenje sanjaš, da bi imel čoln, vikend na morju, ampak si ga ne moreš privoščiti. In potem, ko si malo starejši, vseeno privarčuješ … Tale naša hiška zajema vse hkrati. Je čoln in je hiška,« zaključuje Marija, nadvse zadovoljna, da lahko udobno počitnikuje na slovenski obali.  

Interier: Suzana Cvijanovič