Izkoristite zadnje tople dni za zunanja opravila, osvežite notranjost in poskrbite, da bo vaš dom pripravljen na jesen.

Prepleskajte

Najboljši čas za pleskanje je v hladnem vremenu. Barva se bo sušila počasneje, kar pomeni, da bo manj možnosti za nastanek lis na stenah. Ker pa zunaj še ne bo prehladno, boste lahko stanovanje med pleskanjem vseskozi zračili.

Kako se barvanja sten lotiti, si preberite v našem vodiču po pleskanju.

Pri izbiri barve pa lahko najdete navdih inspiracije lahko najdete v najnovejših trendih vodilnega podjetja na področju barv – Pantone-a.

Poskrbite za zrakotesnost

Če se že dlje časa odločate za obnovo fasade ali zamenjavo oken, je zdaj skrajni čas, da se projekta tudi lotite. Primerno toplotno izolirana stavba in zrakotesna okna vam bodo namreč prihranila kar nekaj evrov pri ogrevanju in poskrbela za boljše bivalno ugodje v vašem domu.

Za obnove stavb in njihovo izolacijo lahko pridobite tudi subvencije Eko sklada.

Pripravite kamin

Ni lepšega, kot dolge večere preživeti pred plapolajočim ognjem. Variant in oblik kaminov je na tržišču precej (od vgradnih do samostoječih, od plinskih do klasičnih), pri izbiri pa bodite pozorni, da kamin umestite tako, da bo od njegove toplote ogrevanih čimveč prostorov. Dvostranski kamini so pravi hit!

Če imate kamin na drva, si že zdaj naredite zalogo goriva (med najbolj priljubljenim je bukov les, saj dolgo tli in izjemno lepo diši) in naročite obisk dimnikarja, da bo uživanje še bolj brezskrbno.

Očistite žlebove

Čeprav so v sodobnih hišah žlebovi velikokrat zaščiteni pred vdorom listja in prahu, jih je vseeno dobro vsaj enkrat letno pregledati in odstraniti morebitno umazanijo. Ne želite namreč, da bi vam s strehe curljalo na teraso ali dvorišče.

Na fotografiji hiša v Stari Fužini.

Predsobo priredite za mokre dni

Predsoba bo v jesenskih dneh prestregla večino vode in umazanije, ki jo vsakodnevno prinašate v svoj dom. Omislite si velik predpražnik in tla dobro zaščitite pred vlago (morda z s trpežno vinilno preprogo). Pred vrata postavite velik koš, ki bo lovil mokre dežnike (slovensko podjetje Aklih ustvarja izjemno elegantne podstavke, ki bodo tudi iz dežnikov ustvarili zanimiv oblikovalski element). Če imate hiše ljubljenčke, v predsobo namestite še košaro za brisačo in krtačo, s katerima boste obrisali mokre tačke in posušili vlažno dlako. Ne pozabite niti na odcejalnik za škornje!

Več nasvetov, kako se lotiti oblikovanja predsobe, je v blogu razkrila arhitektka Nina Štajner.

Foto: Pinterest, Janez Marolt