V idilični Stari Fužini v Bohinju je na mestu, kjer je nekoč stala stara avtomehanična delavnica, zrasla čudovita sodobna hiša za domačinko. Njen čar je, da ne izstopa iz okolice temveč se z njo dopolnjuje na povsem nevsiljiv način.

Arhitekta Meta Kutin in Tomaž Ebenšpanger iz biroja Skupaj arhitekti sta k načrtovanju hiše pristopila nadvse študiozno in z velikim spoštovanjem do lokalne kulturne krajine.

Hiša stoji na majhni, razgibani parceli, značilni za ledeniško dolino. Da bi izkoristili vse potenciale parcele in dobili čim več lepih pogledov na okolico sta arhitekta nov objekt, glede na porušeno delavnico, obrnila za 90 stopinj. Za spremembo je bilo potrebno soglasje spomeniškega varstva, vendar se je trud bogato poplačal. Hiša je sedaj usidrana v teren tako, da obvladuje razgled na vas pod seboj ter glede na letni čas ali uro dneva ponuja različne možnosti uporabe zunanjega prostora.

Na prvi videz gre za preprosto tradicionalno oblikovano hišo, ki se lepo zliva z okoljem. Vendar pogled od blizu pokaže, da sta arhitekta veliko razmišljala o tem, kako združiti tradicionalno tipologijo, uporabiti značilne lokalne materiale in obenem ustvariti objekt, ki bo nudil vso udobje sodobnega bivanja. Na prvi pogled je hiša videti preprosta, vendar pogled od blizu razkrije številne avtorske detajle, ki arhitekturi dodajo prepoznaven pečat. Med slednjimi še posebno izstopa avtorski žleb, ki posnema tradicionalne lesene žlebove v bližnji okolici. Tudi konstrukcije napuščev sledijo lokalni bohinjski pragmatičnosti, medtem ko so drsna senčila sodobna izvedba tradicionalnih polken z izrezljanimi motivi srčkov. Velika okna, okvirjena z macesnovim lesom so sodoben element in nudijo čudovite poglede v okolico.

Tudi v notranjosti hiše je veliko sodobnih detajlov. Še posebno izstopa markantna betonska stena v dnevnem prostoru, na kateri so vidni odtisi lesenega opaža. Ta osrednji element hiše, ki ustvarja lep kontrast z lesenim interierjem, hišo deli na bivalni del in del, namenjen oddajanju.

Ves les na objektu – tako zunanji kot notranji – je macesnov, oljen oziroma voskan. Vanj je oblečeno notranje stopnišče, iz macesna pa so tudi notranji tlaki, ki se iz dnevne sobe podaljšajo v zunanjo teraso.

Tudi pri načrtovanju notranjosti hiše sta arhitekta prisluhnila naročnici in interier ukrojila njenemu slogu bivanja primerno. In tudi tukaj je bila na delu bohinjska pragmatičnost, saj sta del pohištva oblikovala iz ostankov strešne konstrukcije. Iz slednjih je narejena jedilna miza, nizka TV omarica, ki se podaljša v klop za jedilno mizo, ter pisalna miza v delovnem kabinetu. Obe mizi in klop vsebujejo abstrahirane elemente tradicionalnih bohinjskih srčkov, ki sta jih arhitekta posodobila v okrogle izvrtine.

Valentina Vovk, Ambienti

arhitektura: Skupaj arhitekti, 2016

fotografije stare avtomehanične delavnice:

NextGEN Gallery

Edit
Delete

fotografije novega stanovanjskega objekta:

NextGEN Gallery

Edit
Delete

fotografije: Janez Marolt

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA