Predsoba je tisti prostor v domu, ki ga vidi največ obiskovalcev ter preko nje dobi občutek o okusu in osebnosti prebivalcev. Prav zato je dobrodošlo, da je oprema predsobe v enaki meri funkcionalna in estetska.

Predsoba naj odraža osebni okus prebivalcev. (vir: www.int2architecture.ru.com)

V tipičnih slovenskih nepremičninah je predsoba navadno ozek prostor brez naravne svetlobe, zato se je izbire pohištva, barv in tekstur potrebno lotiti premišljeno. Držimo se svetle barvne palete, ki ji po želji lahko dodamo manjše poudarke v živahnih tonih. Zaradi pomanjkanja naravne svetlobe je zelo pomembno zagotoviti zadostno osvetlitev, ki naj bo primerno razporejena po celem prostoru.

Pri izbiri pohištvenih kosov pazimo, da prostora ne natlačimo z velikimi masovnimi kosi, ki prostor vizualno pomanjšajo. Raje izberimo estetske kose manjših dimenzij, ki prostoru dovolijo da diha ter stremimo h kar se da funkcionalni razporeditvi.

Glede na to, da predsobo vidi veliko obiskovalcev, ji je dobrodošlo dodati osebno noto, kar najlažje storimo s pomočjo zanimivih obešalnikov, preprog, svetil in stenskih dekoracij.

V predsobi ne sme manjkati veliko ogledalo. (vir: www.elisabethheier.no)

Zelo dobrodošel element v vsaki predsobi je ogledalo, ki naj bo kar se da veliko. Splošno znano dejstvo je, da ogledala prostor navidezno povečajo, predvsem ženske pa razumemo tudi pomembnost zadnjega pogleda v ogledalo pred odhodom od doma. Še en pomemben pohištveni element predsobe je klop ali stol za obuvanje čevljev, ki lahko hkrati služi tudi kot nizek predalnik.

Tudi preprosti leseni zaboji lahko služijo kot sedež in omara. (vir: www. themerrythought.com)

Dolgo in ozko predsobo lahko navidezno skrajšamo z uporabo optičnih trikov – grafičnih preprog in stenskega okrasja, različno visokega pohištva in dinamične razporeditve svetil. Pri tem pazimo, da ne poudarjamo daljše dimenzije prostora temveč le-to razbijemo.

Dolgo predsobo lahko optično skrajšamo. (vir: www.kitchyworld.com)

Predsoba velja za zelo prehoden prostor, v katerem se odvija veliko gibanja zaradi katerega je pohištvo izpostavljeno večji nevarnosti obrabe in poškodb. Iz tega razloga velja investirati v trpežno in funkcionalno pohištvo nevtralne estetike ter ga popestriti z zanimivimi dekorativnimi dodatki nižjega cenovnega razreda.

Investirajmo v trajno pohištvo! (vir: www.formatelf.de )