Zimski vodič po novem oplesku!

Strokovnjaki svetujejo, da se pleskanja notranjih prostorov lotite pozimi. Ne le, da boste s tem poživili sive dneve – sploh, če boste izbrali toplo barvo -, pleskanje je tudi odličen vir zabave v hladnih in kratkih dneh.

Kako izbrati barvo?

Nikoli ne boste zgrešili z izbiro nevtralnih barv. Izogibajte se bele in raje izberite peščene ali sive odtenke. Za bolj drzne priporočamo temen odtenek (vijolično, modro ali celo črno!), ali pa vedno aktualne tople barve, ki bodo v prostor napolnile s svetlobo (rumena barva naj bi po navedbah nekaterih raziskav celo osrečevala). Pantone je za barvo leta izbral živo zeleno, ki pa jo priporočamo le najbolj drznim.

Če imate težave z izbiro barv, upoštevajte dva nasveta. Prvič, v zakup vzemite vse pohištvo, ki ostaja v prostoru. Ne glede na to, ali sledi izbrani barvni paleti, ali pa se je naključno znašlo v eni kompoziciji, poskušajte slediti zgodbi, ki jo ustvarja. Pastelno sedežno garnituro bomo najlepše dopolnili s temnim odtenkom sive, medtem ko bo črna jedilna miza še bolj zasijala v barvi nežno rožnate. Za pomoč uporabite spletno orodje, ki vam avtomatično predlaga barvne kombinacije glede na izbrano barvno pravilo.

Drugi nasvet pa je, da se k izbiri barv zatečete k vašim najljubšim umetniškim delom – fotografiji, filmu, slikarstvu ali grafiki. Umetniki razumejo barve in njihove kompozicije, zato so odličen vir navdiha. V enem izmed svojih projektov je to upoštevala tudi arhitektka Marjetka Pajk – posnetek ateljeja, ki je postal stanovanje, si lahko ogledate tukaj.

Zakaj je pleskanje priporočljivo v zimskih dneh?

Prvič, v suhem vremenu se barva suši hitreje, kar pomeni, da je stena suha in soba ponovno v uporabi že v nekaj urah. Drugič, nizko sonce, skupaj s snegom, ustvarja svetlo atmosfero, ki prav vsak kotiček vašega prostora napolni s svetlobo. Barvo boste tako lažje enakomerno nanesli in hitro odpravili vse možne napake. 

Pleskanja se lotite premišljeno

Steno najprej pripravite na pleskanje. Obrišite jo z vlažno krpo in možne prašne delce ali odstopajočo barvo skrtačite s stene. Na luknje in razpoke nanesite izravnalno maso in počakajte, da se stena posuši. Nato jo prepleskajte z osnovnim premazom, šele nato z barvo. Začnite s pleskanjem robov stene – kotov, robov okenskih ali vrtanih odprtin in pleskajte od zgoraj navzdol. Za pleskanje je najprimernejša sobna temperatura brez močnega prepiha, da se barva enakomerno suši.