PANTONE, vodilni strokovnjak na področju razvoja barv, je kot barvo leta izbral odtenek 'Greenery' - kar bi v slovenščino najlažje prevedli kot zelenje - svež in osvežujoč barvni ton, ki po besedah strokovnjakov v Pantonu simbolizira nove začetke.

Izbran močen odtenek zelene nas spomni na prve spomladanske dni, ko zelenje oživi in se narava obnavlja. Ta barva ilustrira razcvet in bujnost narave, ljudi pa nagovarja k oddihu in osvežitvi. 

PANTONE svojo izbiro podkrepi z uvidom v kulturno dogajanje na globalni ravni: »Zelena je nevtralna barva narave. Bolj ko se ljudje utapljajo v vsakdanjih obveznostih, bolj jih vleče v čudovito naravo, kjer bi se lahko počutili povezani s stvarstvom. Ta trend je viden v vsakodnevnem življenju – v vse večji težnji k urejenim zelenim površinam v mestu, zeleni arhitekturi, ekološkemu življenjskemu slogu in posameznim oblikovalskim izbiram.«

Letošnja izbira zelene presega ozko sezonskost in dovoljuje številne barvne kombinacije – z nevtralnimi, svetlimi, temnimi, pastelnimi, kovinskimi odtenki. Te palete lahko pričakujemo v modi, kozmetiki, produktnem in grafičnem oblikovanju, pa seveda tudi v interierju in dekoraciji doma.

V galeriji si lahko ogledate nekaj elegantnih rešitev opreme v tej močni in nevsakdanji trendovski barvi.

Fotografije via Pinterest