Vinilne preproge: nad njimi so navdušeni oblikovalsko ozaveščeni starši in lastniki domačih živali

Ste opazili trendovski povratek vinilnih talnih oblog? Tlak, ki že dolgo prevladuje v šolah, bolnišnicah in v drugih visokofrekventnih prostorih, je odporen, se preprosto čisti in po potrebi tudi zamenja; zdaj pa v glamuroznejših in še kakovostnejših različicah prihaja tudi v naše domove.

0
vir: Nanimarquina

Poleg tega, da ga je popolnoma preprosto položiti, z vinilom najlažje in najhitreje prostoru zamenjamo karakter, popestrimo dolgočasno sobo ali pa prekrijemo zdelan parket.

Pogosto pa se zgodi, da z vinilom ne želite prekriti celotne površine stanovanja ali sobe. Takrat lahko posežete po krasni alternativi – vinilnih preprogah.

Zakaj so nam všeč?

Ne le, da so – kot že rečeno – barvite, odporne in lahke za vzdrževanje, so predvsem cenovno ugodne. Z majhno investicijo (približno 50 € po kvadratnem metru za kvalitetno in oblikovalsko dovršeno preprogo oziroma tudi le 15 € po kvadratu za nizkocenovno različico) lahko v trenutku preobrazite prostor. Ko se vzorca naveličate, je menjava dosti lažja, kot če bi namesto v vinilno investirali v perzijsko ali drugo tekstilno preprogo. Z leti si lahko ustvarite pravo zbirko preprog, ki jih kombinirate, menjavate in polagate eno čez drugo.

PVC preproge nimajo omejitev v velikosti, niti v potisku: le-tega si lahko zamislite celo sami in naročite njegovo izvedbo.

Predlog za nakup: Švedsko podjetje Tarkett je največji svetovni proizvajalec elastičnih talnih oblog. Homogene in heterogene različice so dobavljive v rolah širine 2 m in v ploščah dimenzij 30×30, 50×50 ali 61×61 cm. Več na kemoplast.si.

Kako so izdelane?

Vinilne preproge so izdelane iz kompaktnega ali tkanega PVC-ja. So hipoalergene, odlične za domove z domačimi živalmi, odporne na praske, udarce in madeže, negorljive, čistimo jih lahko zgolj z milnico (čeprav bodo prenesle tudi čiščenje z belilom), hkrati pa nudijo tudi akustično izolacijo (spodnji sosedje vam bodo hvaležni).

vir: Keplan Pixel

Kje jih lahko uporabimo?

Praktično ni omejitve; priporočamo pa njihovo uporabo v predsobi, otroških igralnicah, na terasi, kot zaščito parketa v jedilnici ali popestritev dolgočasnih ploščic v kuhinji.

vir: Brita Sweden

 

Prejšnji članekMed naravo in družbo: vrtec Poljčane
Naslednji članekRazkošen vrtni paviljon za celoletne užitke
Notranja oblikovalka, ki rada izkuša, opisuje in oblikuje lepe prostore. Ceni kvalitetno oblikovanje, dobre zgodbe in raznolike stile, ki jih srečuje na svoji profesionalni poti. Dosegljiva na spodnjih kontaktih: