Ste opazili trendovski povratek vinilnih talnih oblog? Tlak, ki že dolgo prevladuje v šolah, bolnišnicah in v drugih visokofrekventnih prostorih, je odporen, se preprosto čisti in po potrebi tudi zamenja; zdaj pa v glamuroznejših in še kakovostnejših različicah prihaja tudi v naše domove.

Poleg tega, da ga je popolnoma preprosto položiti, z vinilom najlažje in najhitreje prostoru zamenjamo karakter, popestrimo dolgočasno sobo ali pa prekrijemo zdelan parket.

Pogosto pa se zgodi, da z vinilom ne želite prekriti celotne površine stanovanja ali sobe. Takrat lahko posežete po krasni alternativi – vinilnih preprogah.

Zakaj so nam všeč?

Ne le, da so – kot že rečeno – barvite, odporne in lahke za vzdrževanje, so predvsem cenovno ugodne. Z majhno investicijo (približno 50 € po kvadratnem metru za kvalitetno in oblikovalsko dovršeno preprogo oziroma tudi le 15 € po kvadratu za nizkocenovno različico) lahko v trenutku preobrazite prostor. Ko se vzorca naveličate, je menjava dosti lažja, kot če bi namesto v vinilno investirali v perzijsko ali drugo tekstilno preprogo. Z leti si lahko ustvarite pravo zbirko preprog, ki jih kombinirate, menjavate in polagate eno čez drugo.

PVC preproge nimajo omejitev v velikosti, niti v potisku: le-tega si lahko zamislite celo sami in naročite njegovo izvedbo.

Predlog za nakup: Švedsko podjetje Tarkett je največji svetovni proizvajalec elastičnih talnih oblog. Homogene in heterogene različice so dobavljive v rolah širine 2 m in v ploščah dimenzij 30×30, 50×50 ali 61×61 cm. Več na kemoplast.si.

Kako so izdelane?

Vinilne preproge so izdelane iz kompaktnega ali tkanega PVC-ja. So hipoalergene, odlične za domove z domačimi živalmi, odporne na praske, udarce in madeže, negorljive, čistimo jih lahko zgolj z milnico (čeprav bodo prenesle tudi čiščenje z belilom), hkrati pa nudijo tudi akustično izolacijo (spodnji sosedje vam bodo hvaležni).

vir: Keplan Pixel

Kje jih lahko uporabimo?

Praktično ni omejitve; priporočamo pa njihovo uporabo v predsobi, otroških igralnicah, na terasi, kot zaščito parketa v jedilnici ali popestritev dolgočasnih ploščic v kuhinji.

vir: Brita Sweden