Mrzli del leta lahko zelo udobno in prijetno preživite kar za štirimi stenami in se imate obenem enkratno. Potrebujete le nekaj osnovnih dekorativnih in uporabnih »sestavin«.

Dišeče sveče

Katero je najpogostejše darilo, ki ga poklonite ali dobite v dar pozimi? Sveče, svečniki in lučke. Gotovo vas velik nabor dišečih sveč že čaka v predalu, prižgete kakšno in z vonji ustvarite čudovite zgodbe, ki bodo dvignile razpoloženje. Sveče lahko izdelate tudi sami, na primer iz čebeljega voska, ki se ga enostavno gnete v najrazličnejše oblike. O pestri izbiri dizajnerskih svečnikov pa preberite v našem blogu → Svečniki pričarajo čarobno vzdušje.

Ambientalna razsvetljava

Če sveče niso vaša strast, jih odlično nadomeščajo ambientalne luči. Te ustvarjajo bolj intimno svetlobo ter elegantno in hkrati dramatično vzdušje, ki je kot nalašč za pravljične zimske mesece. Za ambientalno razsvetljavo je značilno, da je svetilno telo skrito, vidite le svetlobo, ki jo svetilka oddaja. Vgradite jo lahko v dnevni sobi, kopalnici, kuhinji, spalnici, otroški sobi, na stopnišču in celo na vrtu.

Knjige

Obdajte se s knjigami in navdihujočim branjem. Časa, da se na toplem pregrizete tudi čez kakšno debelejšo, bo več kot dovolj. 50 rešitev in nasvetov za shranjevanje knjig najdete → tukaj, ukrotite jih s kakšnimi izvirnimi držali, ne spreglejte pa niti imenitnih rešitev za opremo bralnega kotička v otroški sobi.

Mehka odeja

Za popolno udobje se zavijte v odejo iz koži prijaznih materialov. Izberite takšno z visokim deležem bombaža ali volne, ki vas bo prijetno grela v domači postelji, ob gledanju televizije na kavču ali branju v fotelju. Z različnim izborom barv in vzorcev je odeja odličen dekorativni element, ki dopolni notranjo opremo.

Plišasta preproga za kopalnico

Za mehkobo poskrbite tudi v kopalnici. Po tleh razporedite plišaste preproge, ki naj bodo iz umetnih vlaken, saj se ta hitreje sušijo in jih lahko brez težav perete tudi v stroju. Ko boste prišli izpod tuša, bo takšna preproga poskrbela, da vam ne bo spodrsnilo in vam bo hkrati toplo.

Hišni copati iz filca

Vas rado zebe v noge? Potem si nujno omislite copate iz filca, v katerih bodo stopala zaščitena pred mrazom, hkrati pa se noge zaradi zračnega materiala ne bodo znojile. Filc je sicer vrsta tkanine, največkrat iz ovčje volne, ki jo pridobivajo s postopkom ročnega ali strojnega polstena, zanj pa je značilno, da je mehak in topel). Ker dobro zadržuje temperaturo, je nadvse priljubljen za izdelavo copat → preskusite Kaaita copate iz recikliranega filca in odpadnih plastenk.

Namizni kamin

Namizni kamin poskrbi za prijetno vzdušje, naj bo v zaprtih prostorih ali na prostem. Običajno je gorilnik izdelan iz legiranega jekla, okoli pa je kaljeno steklo, ki je odporno na visoke temperature. Kot kurivo takšni namizni kamini največkrat uporabljajo bioetanol, ob nakupu pa dobite zraven še pripomoček za gašenje. Če imate možnost za pravi vgradni kamin, pa ideje zanj poiščite → tukaj

Fondi

Kadar je premrzlo, da bi šli na sprehod, se namesto tega družinski člani raje zberite okoli fondija. Ljubitelji čokoladnega fondija izberite najljubšo vrsto čokolade in vanjo pomakajte različno sveže sadje, medtem ko slanokusci v fondiju raztopite sir in vanj namakajte koščke mesa, hrenovk, kruha, zelenjave …

Vlažilnik zraka

Zaradi ogrevanje je pozimi v prostorih lahko izredno suh zrak, ki vpliva na vaše slabše počutje, sili h kašlju, koža se vam pretirano suši, počutite pa se zaspani in brez energije. To melanholijo preženite z vlažilnikom zraka, ki bo poskrbel za potrebno vlago in svežino v domu. Katerega izbrati, lahko preverite v našem blogu 15 predlogov za boljše počutje.

Podstavek za čevlje

Kljub temu, da ste si doma ustvarili čudovito zimsko oazo, je prav, da si vsak dan privoščite tudi gibanje na svežem zraku. Ko se boste nadihani in mokri vračali, pa naj vas v predsobi pozdravi podstavek za odcejanje in sušenje čevljev. Brez njega pozimi ne gre, naj bo iz kakovostne plastike, kovinski ali lesen.

Sanke, smuči

Nenazadnje lahko zimsko razpoloženje podkrepite s starimi sankami, drsalkami ali smučmi, ki jih kot dekoracijo postavite v prostor. Če ste radi sami svoj mojster, lahko iz sank sestavite garderobo, smuči pa se lahko prelevijo v nov obešalnik, police ali luči.

Fotografije: Pinterest