Luskasta, hrapava koža in razpokane ustnice so znak, da je zrak v našem domu najverjetneje premalo vlažen. Če se sredi noči zbujamo s suhimi usti, naš predrami kašelj ali imamo zamašene sinuse, pa je že čas za ukrepanje: klimo v prostoru uravnajmo z vlažilnikom zraka.

Vlažilnik zraka deluje tako, da s spuščanjem vodne pare v ozračje poveča vlažnost in s tem omili težave, ki jih povzroča suh zrak. Klimo v stanovanju naredi bolj prijazno, sproščeno, nekateri strokovnjaki celo trdijo, da lahko pomaga pri smrčanju. Dodatna doza vlage je dostikrat potrebna v zimskih mesecih, ko ogrevanje posrka iz zraka vlago, kar lahko vodi do številnih nevšečnosti:

  • Krvavitve iz nosu
  • Razpokane ustnice
  • Srbeča, pikajoča koža
  • Razdraženo grlo
  • Alergijski simptomi
  • Pojav astmatičnih napadov

Suh zrak lahko povzroča še druge težave, kot so prehlad, vnetje sinusov in zaprtje, ravno tako pa škodo na sami notranji opremi: poškodbe parketa, odstopanje tapet in podobno.

Vlažiti le posamezno sobo ali celo stanovanje?

Ko kupujemo vlažilnik zraka, se moramo v prvi vrsti vprašati, ali bomo vlažili samo eno sobo ali celotno stanovanje. Za majhne prostore so najboljši manjši vlažilniki, ki so lahki za prenašanje, delujejo do 24 ur brez dodajanja vode, imajo vgrajeno protimikrobno zaščito, več hitrosti delovanja, možnost hladne ali tople pare ter jih je enostavno upravljati.

Če želimo vlažili več prostorov ali celotno stanovanje, pa bomo potrebovali tako imenovan konzolni vlažilnik (oddaja vlago za preko 200 kvadratnih metrov velike prostore), v določenih primerih pa tudi vlažilnik, ki deluje s centralnim zračnim sistemom. Takšen vlažilnik je priključen neposredno na vgrajeno vodno napeljavo in mu zato nikoli ni treba dolivati vode.

Kakšen tip vlažilnika?

Nadalje se vlažilniki delijo glede na temperaturo vlage, ki jo oddajajo. Nekateri pršijo v prostor hladno meglico in porabijo manj elektrike. Vlažilniki, ki sproščajo vročo paro, pa so energetsko nekoliko bolj potratni (morajo segrevati vodo), vendar proizvajajo povsem neškodljivo paro, saj se med segrevanjem vode v njej uničijo potencialni mikroorganizmi. Obe vrsti vlažilnikov sta na voljo v ultrasonični izvedbi, kar pomeni, da so zelo tihi, praktično neslišni.

Vzdrževanje

Vlažilniki potrebujejo redno vzdrževanje, sicer lahko našemu zdravju bolj škodijo kot koristijo (pojav plesni, bakterij …). Zato vlažilniku redno čistimo rezervoar za vodo, občasno pregledamo tudi luknjice v šobah, da niso zamašene, po potrebi zamenjamo filtre. Dela ni veliko, vsekakor pa trud odtehta prijetno ozračje, ki nam ga vlažilnik zraka nudi v zimskih dneh.

Foto: Pinterest, Seneo, Honeywell, ANTON, HOMEE, Eastway