Smuči so nam odslužile in zdaj samevajo v kotu garaže in delajo napoto. A ne zavrzimo jih, ampak jih raje reciklirajmo. Iz starih smuči lahko ustvarimo čudovito pohištvo in dekoracije, ki se podajo tako v počitniško kočo blizu smučišča kot tudi v sodobno, mestno stanovanje.

Slovenci smo pregovorno smučarski narod, zato skoraj ni podstrešja ali kleti, kjer ne bi bilo kakšnih starih smuči ali druge zastarele smučarske opreme. Zberimo vso na kup in izdelajmo nekaj uporabnega za svoj dom. Tule je nekaj idej:

Obešalnik za oblačila

Lahko je stenski ali prostostoječi. Za stenskega je dovolj že ena daljša smuča, na katero privijemo obešalne kljukice in vse skupaj montiramo na steno. Za prostostoječi obešalnik pa bomo potrebovali več enako dolgih smuči in nekaj spretnosti pri izdelavi. A bo zato takšno stojalo ponujalo več prostora za obešanje in še večji vizualni učinek.

Stol ali klop

Če imamo dovolj parov starih smuči, lahko iz njih napravimo klop ali stol. Slednji je lahko kompletno narejen iz smuči, ali pa za osnovo uporabimo leseno ali kovinsko ogrodje odsluženega stola ter za sedalni in naslonski del narezane kose smuči. Enako uporabne za te namene so tudi stare smučarske deske (bordi).

Police

Kaj porečete na police ali celo regal iz smuči? Na takšnih policah lahko shranjujemo vse, kar po navadi stoji na običajnih policah: knjige, dekorativne predmete in druge drobnarije.

Svetila

Dele smuči uporabimo kot podstavek za svetilko. Ravni del smuči je primernejši za namizno ali talno luč, z zaobljenimi konci smuči pa okrasimo stensko svetilko.

Kot dekoracija

Seveda pa lahko smuči tudi pustimo cele oziroma jih samo očistimo. Takšne potem obesimo pod strop (na primer skupaj s palicami) ali na steno, kjer bodo zagotovo magnet za oči.

Fotografije: Pinterest