Naj bodo moderne, romantične ali klasične – sveče v vsakem primeru dvignejo razpoloženje in pričarajo čarobno vzdušje. Za še dodaten vizualni učinek v prostoru pa poskrbijo svečniki. Katerega iz galerije bi imeli?

Svetloba, ki jo oddajajo sveče in odprta ognjišča, je nekaj posebnega. Je prva svetloba, ki jo je ustvaril človek in je še danes v uporabi. Plamen sveče se dotakne nečesa globokega v naši duši, nas povezuje in tolaži, zato ni nič nenavadnega, da so sveče deležne religijskega čaščenja ter jih najdemo tudi v vseh meditativnih salonih in centrih razvajanja.

Kljub vsem modernim svetilom, dinamični LED razsvetljavi in drugim sodobnim dognanjem na področju svetlobe, so svečniki še vedno izdelek, katerega prodaja raste iz leta v leto.

Premišljena izbira

Vendar kakšnega kupiti? Vedno razmišljajmo o njegovi funkciji. Bo preganjal temo iz kakšnega kota ali stal na mizi, kjer bo v centru pozornosti vseh gostov? Glede na to, kaj pričakujemo od svečnika, bomo lažje določili, kateri je pravi. Seveda pa je pomembno tudi to, da ustreza velikosti sveč, ki bi jih radi prižigali.

Različni tipi

Obstajajo svečniki najrazličnejših oblik in namenov. Najpogostejši so z nastavkom za eno, dve, tri ali več sveč. Potem poznamo svečnike v obliki kozarca, v katerega damo čajne lučke, nekateri svečniki so nadalje mišljeni za postavitev na jedilno mizo ter so s tem namenom izredno elegantni. Spet druge svečnike pa lahko postavimo tudi na tla, saj imajo velike podstavke (noge) in delujejo kot talne svetilke.

V vsakem primeru prinesejo svečniki v prostor kanček dramatičnosti, glamurja, idealni so za večerne zabave, sploh če so usklajeni z jedilniškim priborom in posodami. Prav tako jih lahko kombiniramo z drugimi dekorativnimi elementi, kot so vaze različnih višin in oblik.

Varnost

Za konec pa še beseda varnosti. Vedno preverimo, da sveča trdno stoji v svečniku, je stabilna in pokončna. Kadar so v bližini majhni otroci, bodimo še posebej pozorni, da sveče odmaknimo vsega, kar je gorljivo, ne postavljajmo je na rob kadi, ob televizor ali druge elektronske naprave, kot tudi ne v bližino grelnih naprav. Ko zapuščamo prostore ali dom, jo seveda ugasnemo.

Foto: Pinterest