Dobre knjige - takšne, ki jih želimo prebirati znova in znova - nam širijo obzorja, nahranijo dušo in polepšajo naš notranji svet.

“Branje nam omogoča pobeg, čeprav v resnici stojimo na mestu,” je zapisal ameriški aforist Mason Cooley. Prav ta sladka želja po širjenju obzorja izpod tople odeje je razlog, da se doma izredno radi obkrožamo s knjigami. 

Za knjižne molje, starše, ki otrokom širijo svetove z branjem pravljic pa tudi za zbiralce t.i. ‘coffee table’ knjig smo pripravili širok izbor rešitev in nasvetov za shranjevanje knjig.

Monumentalna knjižna omara

Največji vtis bomo naredili, če knjige shranimo v posebnem kosu pohištva. Če so bile včasih v knjižne omare integrirane vitrine, niše za televizijski sprejemnik ipd., je tega nedvomno konec. V knjižno omaro – razen morda kakšne izbrane dekoracije – namreč danes sodijo izključno le – knjige. Privoščite si takšno, ki bo zavzela celotno steno sobe, ali pa nižjo, ki bo predelila prostor. Knjige na njih postavite različno – nekaj naj jih stoji pokončno, spet druge ležeče; med nje pa spretno vpletite zelenje in umetnine.

Sproščen bralni kotiček z lebdečimi policami

Če je masivna knjižna omara za vaš prostor vizualno pretežka, si morda raje izberite lebdeče police. Čar le-teh je, da so lahko skoraj nevidne (izberemo npr. steklene ali pa v barvi zidu), njihova postavitev pa je tudi bolj sproščena. Tako lahko npr. s knjigami zapolnimo le manjši del stene ali pa med dve daljši polici postavimo eno krajšo, s čimer razbijemo strogo kompozicijo. Knjige nato na njih postavimo pokončno in z obtežilniki poskrbimo, da nam ne zgrmijo s polic.

Knjige, integrirane v arhitekturo … 

Naši domovi so polni arhitekturno zanimivih, a neizkoriščenih prostorov – pod stopnicami, v nišah v zidu, pod poševno streho … Vse takšne kotičke lahko izkoristimo za spravilo knjig. S tem boste spregledano arhitekturno danost spremenili v poudarek prostora.

… ali pa v pohištvo

Ah, kolikokrat bi posegli po knjigi, a je od naslanjača, kamor ste se ravnokar vsedli s skodelico kave, tako daleč do knjižne omare … Kaj pa če bi imeli knjige pospravljene kar v naslanjaču? Podobno imate lahko nižjo knjižno omaro integrirano v kavč, posteljo ali pa pod klop v jedilnici.

Na kavni mizici ali kredenci

Knjige za na kavno mizico so tiste zbirke, ki prvotno niso namenjene branju, vsaj ne od stranice do stranice. Tematika t.i. ‘coffee table’ knjig sta večinoma umetnost in dizajn, njihov čar pa je, da jih lahko odpremo na kateri koli strani in preberemo le delček zgodbe, preletimo fotografije ali se inspiriramo s krilaticami, zapisanimi v velikem fontu. Na kavni mizici imejte zato vedno kakšno zanimivo revijo ali monografijo, ki vas bo vsakič znova zamikala in skozi katero boste lahkotno, a še vedno poglobljeno, študirali izbrane tematike.

Še takšne malo drugačne

Morda vas bolj kot knjige zanima dizjan. Nič ne bo narobe, če si v tem primeru privoščite malo več drznosti pri izbiri knjižne police. Izberite takšno, ki bo poudarila vaš prostor. Nam so recimo všeč knjižne police iz starih lestev ali pa vertikalni stolp knjig, ki ga lahko oblikujete v svojevrstno skulpturo.

Še to: zlaganje, sortiranje, kombiniranje … za vsak slog

Ne bodite pedantni! Želja po sortiranju večje knjižne zbirke (po avtorjih ali žanru, formatu ali barvi) je pri strastnih zbirateljih seveda razumljiva. Ampak pozor – knjižnica ne sme biti najbolj organiziran del vašega doma, saj vendar ni službeni arhiv. Njen največji čar je namreč prav zasanjano brskanje med naslovi. Namesto pedantne organizacije raje ustvarite posebne kurirane zbirke vaših interesov. Zakaj bi bili filozofi vsi na enem mestu, ko pa se lahko Aristotlova Poetika krasno druži z monografijo Toma Forda, poezijo Neže Maurer in revijami o arhitekturi? S postavitvijo knjig lahko ustvarjajte večplastne zgodbe, ki bodo povedale več o vašem stilu kot katerakoli druga oblikovalska odločitev, ki ste jo sprejeli pri opremljanju doma.

Kombinirajte z dekorjem. Dekorirate lahko s keramiko, steklom in kristalom (v obliki vaz, posod in posodic ali celo steklenic izbranega žganja), fotografijami in umetniškimi deli, spominki s potovanj (seveda ne govorimo o magnetkih z motivom Eifflovega stolpa, ampak o vintage kosih dekorja, etničnih umetniških delih in naravnih najdbah) ter lončnicami. Ne pozabite opremiti s svetili, ki naj z mehko svetlobo osvetljujejo hrbte knjig.

Obrnite naokrog. Poseben trik, ki ga včasih uporabljajo notranji oblikovalci, če želijo ustvariti minimalističen, nevtralen ambient je, da knjige obrnejo s hrbtom proti steni. Tako nas s knjižne omare ne pozdravljajo raznoliki dizajni platnic, kričeči naslovi ter grafike, pač pa le dolge linije pokonci zloženega papirja. Če se vam zdi, da kričavost vaše knjižne omare obremenjuje vašo izčiščeno notranjost, preizkusite to idejo. Vsekakor pa imejte v mislih, da je takšno razkazovanje knjig – čeprav estetsko – izredno nepraktično.

07Vir fotografij: Pinterest