Notranji kamin je že vrsto let priljubljen element dnevnih prostorov. Prostoru vdahne domačnost in mnogokrat predstavlja središče doma. Prasketanje ognja in toplota, ki jo oddaja, vnaša v dom udobje, toplino in sprostitev. Poleg prijetnega počutja pa je kamin tudi alternativen ali dodaten vir ogrevanja.

Izbor najbolj ustreznega kamina je odvisen od različnih dejavnikov. Pomembno je, da izberemo kamin, ki po moči ustreza načinu gradnje, poleg tega je treba izbrati še ustrezen način prenosa toplote v prostor. Izbiramo lahko med toplozračnimi, akumulacijskimi in termo kamini.

Različne vrste kaminov

Toplozračni kamini grejejo prostor z izpihom toplega zraka. Vanje lahko vgradimo ventilatorske sisteme, kar pomeni, da lahko kamin s sistemom razvoda cevi postane vir ogrevanja za celotno hišo. Toplozračni kamini ogrevajo tako, da hladen zrak dovedemo do vložka, kjer se segreje in nato izpiha v prostor. Toplozračni kamini nimajo akumulacije, kar pomeni, da ko prenehamo s kurjenjem, prostora ne ogrevajo več.

Glavna značilnost akumulacijskih kaminov je sevanje toplote po površini obloge. Tako lahko prostor grejemo tudi do 20 ur po končanem kurjenju. Termo kamini pa kot medij za prenos toplote uporabljajo vodo, s katero lahko prek centralnega ogrevalnega sistema ogrevamo celotno hišo.

Izbor kamina v sodobni gradnji

Na izbor kamina zelo vpliva tudi tip gradnje objekta. Zlasti pri pasivnih ali nizkoenergijskih objektih z nadzorovanim prezračevanjem je nujno potreben zrakotesni kaminski vložek.

Ker so hiše čedalje bolj izolirane, se je potreba po energiji zelo zmanjšala. Kamini so za nove tipe hiš pogosto predimenzionirani, zato je treba pri nizkoenergijskih objektih izbrati primeren način ogrevanja s kaminom ter toploto prerazporediti, da je učinkovito izkoriščena.

Pravočasno načrtovanje vgradnje

Energetsko čedalje bolj učinkovita gradnja, visoka izoliranost objektov, zrakotesnost in sodobne ogrevalne naprave zahtevajo pred nakupom kamina temeljit premislek in natančno načrtovanje. Pravočasno in strokovno načrtovanje kamina je izjemnega pomena, prav tako tudi ustrezna predpriprava potrebnih napeljav in pravilna izbira tipa kamina glede na način ogrevanja.

Kaminske peči za vseljena stanovanja

Zaradi preproste vgradnje v že vseljena stanovanja najpogosteje vgrajujemo kaminske peči. To so prostostoječa ogrevalna telesa, v katerih lahko kurimo drva ali pelete. Imajo oblogo iz kamna, keramike ali pločevine. Omogočajo ogrevanje osnovnega prostora, nekatere pa z razvodom toplega zraka omogočajo ogrevanje tudi drugih prostorov. Kaminske peči imajo 70 – 80 odstotni izkoristek in začnejo z oddajanjem toplote takoj po začetku kurjenja. Slaba stran kaminskih peči je manjša akumulacija toplote.

Za ljubitelje romantike

Poceni in energetsko učinkovita alternativa, ki se vse pogosteje vgrajuje v sodobna stanovanja, so električni kamini. Njihov razvoj je v zadnjih letih že močno napredoval, tako da se od pravega ognjišča težko ločijo. Gre za imitacijo ognja, ki ne zahteva nalaganja drv in čiščenja pepela. Električni kamini so enostavni za namestitev in ne zahtevajo večjih posegov v prostor, saj ne potrebujejo dimnika ali katere koli druge oblike prezračevanja.

Vir fotografij: Pinterest