Filc je mehak in prijeten na otip, uporablja se ga podobno kot tekstil. Primeren je za šivanje, rezanje in lepljenje, oblikovalci in ustvarjalci pa s temi tehnikami najpogosteje izdelujejo uporabne predmete, dekoracije za lepši vsakdan, copate, igrače in še kaj. Odprite filcu vrata tudi v vaš dom.

Sega v kameno dobo

Filc je netkana tekstilija z dolgo zgodovino, saj naj bi bil po nekaterih podatkih celo starejši od tkanin in znan že iz kamene dobe. Najstarejši dokazi o filcu štejejo okoli 8000 let, in sicer prihajajo iz centralne Aziji, kjer so živela nomadska ljudstva. Ta so že tisočletja nazaj ugotovila, da se neobdelana volna začne v kombinaciji z vodo, toploto in milom polstiti, da se volnene niti začnejo sprijemati in tvoriti kompaktno osnovo, ki je še kako uporabna.

Pretežno iz ovčje volne

Tisočletja nazaj so seveda ves filc izdelovali le ročno, danes pa proizvodnja poteka tudi industrijsko, s pomočjo strojev. S postopkom polstenja se v filc še vedno največkrat predela ovčja volna, ki je zaradi visokega deleža lanolina najbolj izolativna, prožna in elastična, sicer pa vanj lahko predelajo skoraj vsa vlakna, ki jih poznamo: bombaž, svilo, konopljo, poliakril in tudi številne druge živalske dlake.  

Prednosti

Glavna značilnost filca je, da je v suhem stanju (dimezijsko) stabilen in ga tudi ni treba obrobljati s šivanjem kot druge tkanine. Je mehak, prijeten na otip, zadržuje toploto in je večinoma naravni material. Prav tako je izredno lahek, enostaven za čiščenje. Najboljše pri filcu pa je gotovo to, da ima zelo široko uporabo. Lahko je izolacijski ali tesnilni material, uporaben je kot filter za vodo, iz njega izdelujejo oblačila in modne dodatke, pri izdelkih za dom pa filc najpogosteje srečamo pri izdelavi preprog, blazin, podlag za sedenje, košar in košev (na primer za drva ali časopise), iz njega izdelujejo prostorske pregrade, stenske dekoracije, luči in tudi namizne tekače. 

Ima sploh kakšne slabosti?

Ker so vlakna v filcu tako močno povezana, zelo dobro vpijajo vlago in jo težje vračajo nazaj v okolico. Če se filc zmoči, tudi pri zelo sončnem vremenu traja zelo dolgo, da se spet posuši. Pri industrijskem filcu pa je treba paziti še, da je čim bolj naraven in kakovosten, kajti filc slabše kvalitete je težje čistiti, pogosto pa se tudi zgodi, da že po prvem pranju postane trd in bolj grob.  

Fotografije: Pinterest