Najboljša popotnica za otrokovo življenje je, da mu privzgojite ljubezen do branja in knjig. Zato ustvarite udoben, prijeten bralni kotiček, v katerem bo malček sprva ure in ure lahko listal svoje najljubše slikanice, kasneje pa z užitkom požiral napete romane.

Osnovni napotki

  1. Za praktični in hkrati estetski bralni kotiček ne potrebujete veliko. Najprej izberite primerno mesto, najbolje v otroški sobi, kamor se bo otrok lahko zatekel, ko si bo želel miru in utehe domišljijskega sveta med vrsticami črk. Kotiček naj bo umaknjen od dnevnega vrveža ter dobro osvetljen z dnevno in umetno svetlobo.
  2. Pomemben del bralnega kotička je udobje. Tega zagotovite z veliko blazinami, sedežnimi vrečami, gugalnikom, foteljem, mehkimi odejami, morda celo futonom. Vaš cilj naj bo ustvariti prostor, kjer bo otrok lahko bral, počival in se sproščal toliko časa, kot bo želel in da ga ne bo po nekaj minutah zaradi neustreznega sedeža že vse veselje do branja minilo.  
  3. Za zabavni in vabljivi vidik kotička poskrbite tudi z dodatki. To so lahko zavese, ki zagotavljajo intimo, ambientalne luči, nanizane na vrvici, miza, na katero bo lahko otrok odložil pijačo ali prigrizek, police, kjer bodo knjige zložene na ravno pravšnji višini, da jih bo lahko dosegel sam … Zelo priporočljive so police, kjer so knjige obrnjene z naslovno platnico proti otroku, kar močno olajša izbiro.  

V omari

Kvadratura je sicer majhna, vendar je bralni kotiček v omari nekaj posebnega. Knjige so lahko zbrane v spodnjih predalih, nad njimi pa naj bo močnejša polica, ki jo udobno opremite z blazinami, ovčjo kožo in podobnimi mehkimi dodatki, med katerimi se bo mala princesa počutila kraljevsko.

Hiška na višini

Vsak otrok sanja o hiški na drevesu. A tudi dvignjen bralni kotiček, narejen v obliki hiške, mu bo v zadovoljstvo. Takšno hiško lahko umestite v kakšno od niš v sobi, ali pa kar na konec dolgega in ozkega hodnika. Ob steni naj ne manjka niti knjižna polica.

Z razgledom

Za bralni kotiček dejansko ne potrebujete veliko prostora, potrebujete pa mirno mesto brez motečih dejavnikov (denimo televizorja, računalnika). Podokenska klop je prav imenitno bralno mesto. Nudi ogromno dnevne svetlobe in še razgled na okolico.

Šotor

Branje je pustolovščina in zato ga ni boljšega mesta zanj, kot je indijanski šotor tipi. Kupite raje večjega, v katerega se boste zvečer mimogrede stisnili lahko še sami in skupaj z malčkom prebrali zgodbico za lahko noč. 

Iz palet

Dve leseni paleti sta skladišču sosednje trgovine v napoto, pri vas doma pa lahko postaneta mali bralni kavč. Potrebujete nekaj ur časa, žago in barve. Barvna shema naj bo umirjena in svetla, izogibajte se kričečih odtenkov, ki otroka samo razdražijo. K navdihu do branja pripomorejo tudi razni motivacijski reki in citati, ki jih lahko izobesite po stenah.

Še več idej za otroški bralni kotiček pa poiščite v galeriji:

Fotografije: Pinterest