V mestu ob Dravi se je mladi par odločil dotrajano garsonjero preoblikovati v prijeten in udoben mali dom. Z domiselnostjo lastnikov in spretnostjo mojstrov je nastal čudovit kotiček, kamor se za kratka obdobja rada preseli vsa družinica.

Simpatična 31 kvadratnih metrov velika garsonjera z visokimi stropi v staromeščanski stavbi iz leta 1910 je bila nedavno prenovljena. »To ni stanovanje, v katerem bi stalno bivali. Sem pridemo predvsem ob vikendih, da prespimo kakšen dan ali dva, da malo spremenimo okolje, pa tudi otroci malo spoznajo življenje v mestu,« pripovedujeta Nina in Rok. Prav Rok je namreč rojen v Mariboru, pri mestnem parku, in je v štajerski prestolnici živel 15 let. Pokazala se je priložnost za nakup starega in precej dotrajanega stanovanja, v katerem je mladi par videl lep potencial.

S prenovo do udobja

Ideja Nine in Roka je bila, da s čim manj stroški naredita čim lepše stanovanje. Namesto prestiža sta se osredotočila na praktične rešitve in udobje. »Prenavljali smo dobre tri mesece, od oktobra 2022 do januarja 2023, porabili pa smo med 25.000 in 30.000 evri,« pripovedujeta Nina in Rok, ki sta neizmerno hvaležna, da sta bila pri delu deležna veliko pomoči Nininega očeta in Rokovega prijatelja Draga.

»Prenove smo se lotili celostno. Zamenjali smo tako električno kot tudi vodovodno napeljavo. Prostorska razporeditev je ostala enaka kot prej, vendar je bilo treba stare zidove ojačati z mrežico, jih obdelati z ometom, izravnati in pobeliti. Med kuhinjskim in dnevnim delom je zasnovana nova montažna stena. Strop je spuščen, na tleh je novi parket. Tudi stara okna so bila dotrajana in smo jih zamenjali. Tla smo obložili z novim parketom, v kopalnici pa položili novo keramiko in opremo,« našteva Rok.  

Toplina doma

V prenovljenem stanovanju sta med redkimi originalnimi elementi ostali le plinska peč v kopalnici, s pomočjo katere se prek radiatorjev ogreva celotna garsonjera, in manjša nostalgična kaminska peč v dnevni sobi. Poseben pečat temu prostoru daje edinstven usnjen podstavek za kaminsko peč, ki sta ga izdelala Rokov sošolec iz osnovne šole in njegov brat.

Spanje v višavah

Spalni podest je bil v stanovanju že prej, le da je galerija takrat segala do konca stene in je onemogočala odpiranje okna. Rok pripoveduje: »Zmanjšali smo spalni del, da lahko zdaj odpiramo tudi zadnje okno v stanovanju. Ves stari les razen lepljenca smo pustili in prebarvali. Do galerije zdaj vodijo nove, malce zavite stopnice.«

Ko družina prispe v garsonjero, se otroka kot prava pustolovca takoj podata na galerijo, ki je postala njun priljubljen prostor za igro in opazovanje stanovanja z višine. Tam je poskrbljeno tudi za kar največjo varnost otrok. Nina in Rok sta za ograditev spalnega podesta izbrala posebno vzdržljivo zaščitno mrežo z manjšimi kvadratki. »To sva naredila, da bi preprečila, da bi se otroka poškodovala, če bi skozi mrežo tiščala roke ali noge,« pojasnjujeta. Tudi pri umeščanju kaveljčkov sta bila posebej previdna, saj so vsi obrnjeni navzven, kar dodatno povečuje varnost otrok.

Vrata s posebnim sijajem

Vsak prenovljen dom se ponaša s posebnim elementom ali kosom opreme, ki nosi zgodbo lastnikov. V mariborski garsonjeri je Rok še posebej ponosen na skrbno obnovljena vhodna vrata. »Vrata so dvokrilna in opremljena s predvrati. Bila so prekrita s tremi plastmi oljne barve, ki smo jih komaj odstranili. Na srečo so vrata dvodelna. Moj prijatelj Drago je najprej odstranil notranja vrata, jih v delavnici očistil z vročo pištolo in lopatico, da je odstranil staro barvo. Sledilo je več faz: brušenje, kitanje, ponovno brušenje in barvanje. Po vrnitvi vrat v stanovanje je sledil enak postopek s predvrati. Poleg tega smo zamenjali tudi kljuke in vložke. Ker so podboji fiksni, smo barvo z njih strgali kar v stanovanju,« se spominja Rok.

Kam z oblačili in predmeti

V majhnem stanovanju običajno nastopi potreba po dodatnih shranjevalnih površinah, a Nina poudarja, da za zdaj s tem nimajo težav. »Ker smo tu le občasno, ni potrebe po velikem shranjevalnem prostoru. Nekaj stvari pospravimo v predal pod kavčem, uporabljamo omarice v dnevni sobi in omaro v kuhinji. Poleg tega imamo pri vhodu priročno klop, v kateri je dodatni shranjevalni prostor, prav tako sta dva kavlja za oblačila na okvirju dvodelnih vhodnih vrat.«

Iz malega se da narediti veliko

Na vprašanje, kaj bi v procesu prenove storila drugače, če bi se je lotevala danes, Rok odgovori: »Vedno je lažje biti general po bitki. Nisva bila seznanjena, da dijaki srednje lesarske šole obnavljajo različne lesene izdelke. To informacijo sva pridobila šele po obnovi vhodnih vrat. Če bi prenavljala še enkrat, bi zagotovo poiskala pomoč na tej šoli.«

Kljub temu je mladi par silno zadovoljen s končnim rezultatom prenove malega stanovanja. Rok razlaga, da bi vsakomur, ki ima možnost prenove stanovanja, priporočal, da to priložnost izkoristi. Poudarja, da prenova ne pomeni le estetskega preoblikovanja prostorov, temveč tudi prispeva k ohranjanju zgodovinskih stavb in zmanjšuje količino gradbenih odpadkov, kar vodi k bolj trajnostnemu odnosu do okolja. »Dejstvo je, da se tudi iz malega prostora lahko naredi veliko. Bi pa vsakomur svetoval, da si vzame čas in dobro premisli, kako se bo finančno in praktično lotil del,« še dodaja Rok.

Fotografije: Arhiv lastnikov in Jasna Marin