Kako doseči maksimalno ekspresivnost s kar najmanjšimi sredstvi? Vprašanje sta si zastavila arhitekta Anja in Borja, ko sta opremljala svojo garsonjero v historičnem centru Sant Petersburga.

Stanovanje je bilo prazno vrsto let. Omet je odpadal, okna so bila razbita …, a par je v njem prepoznal potencial in ga preobrazil v udobno bivalno enoto, v katero so prijatelji in družina vedno lepo vabljeni.

Stanovanje je mlada arhitekta, sicer vodji uspešnega studia za arhitekturo in notranje oblikovanje Da bureau, navdušilo s svojo svetlobo: ima namreč kar tri okna, orientirana na tri strani neba, veliko strešno teraso ter historični svetlobnik, ki meri kar 3×3 metra. Arhitekta sta svetlobnik restavrirala, mu vgradila toplotno izolativno steklo, streho okoli njega pa konstrukcijsko ojačala, saj jo je že močno načel zob časa. Zamenjala sta tudi vse inštalacije in stanovanje očistila dotrajanih ometov in tlakov.

Ob čiščenju ometov sta naletela na zanimivo sestavo stene, kjer se prepletata beton in opeka. Odločila sta se, da jih pustita vidne in tako razkrijeta sledi preteklosti. Vseeno pa sta želela mirno, precizno in minimalistično opremo.

Majhna kvadratura z veliko funkcionalnostjo

Prioriteta je bila seveda zagotoviti kar se da funkcionalno zasnovo. Želela sta odprt prostor, v katerega bi lahko povabila prijatelje; udoben kotiček za preživljanje prostega časa; ter čim več shranjevalnih površin, ki bi skrile vso njuno navlako. V garsonjeri je namreč red še toliko bolj pomemben.

Vse obodne stene sta tako obložila z belimi omarami; v en večji pohištveni element pa sta vgradila kuhinjo in kopalnico. Del kuhinje (s hladilnikom vred) sta obesila s stene in ga oblekla v črno. Vso pohištvo – z izjemo redkih premičnih kosov – je izdelano po meri, rezultat pa je umirjen in uravnotežen ambient.

In kje je spalnica, se vprašate? Spalnica se skriva na vrhu kopalnice, tik pod historičnim svetlobnikom, skozi katerega se pozimi svetlikajo zvezde, poleti pa razprostirajo najlepši razgledi na ‘bele noči’ severno ležečega mesta.

Interier: Da bureau

Fotografije: Dmitrii Tsyrenshchikov