Neverjetno, kako se lahko človek tudi na borih 25-ih kvadratnih metrih počuti kraljevsko. Poglejmo, kako je to uspelo lastniku, ki se je večine del lotil popolnoma sam.

Lastnik stanovanja, ki živi v tujini, pri urejanju ni iskal pomoči. Vedel je, kaj si želi doseči: eleganten in prefinjen bivalni prostor, v katerem z užitkom preživi nekaj koncev tedna na mesec. Načrte je pripravil sam, prav tako je usmerjal delo delavcev in si opremil stanovanje po lastnih željah. Kuhinja in nekateri elementi v dnevni sobi in kopalnici so izdelani po meri, večino pohištva pa je kupil kar po spletu.

»Ja, v 80-ih odstotkih sem naročil preko spleta, ker je tak čas, da je to mogoče. Tudi sam nisem mogel verjeti, da bo tako dobro izpadlo. Veliko je bilo ugibanj – bo, ne bo. Ampak so na internetu nekje tiste mere, ki na koncu tudi držijo in je potem ustrezalo,« pravi Mihael Zver, ki ima več kot očitno dar za notranje opremljanje.

ZAČETNO STANJE

Čeprav bi kdo drug hitro videl pomanjkljivosti majhnega prostora, je bil naš gostitelj ob nakupu stanovanja osredotočen predvsem na njegove prednosti, kot je obilica svetlobe, obnovo pa je vzel tudi kot izziv.

Lotil se je je temeljito; odstraniti je bilo treba odvečne stene, prestaviti kopalnico, na novo položiti parket, narediti izolacijo, elektriko, vodo … pri vsakem koraku pa je bila glavna misel usmerjena v to, da se kvadraturo kar najbolje izkoristi.

MED PRENOVO

Vodilna nit stanovanja je zlata barva, ki se pojavlja v njegovih različnih elementih. Poleg lestenca, zlatega lista ali nočne svetilke so v tej barvi tudi korita v kuhinji in kopalnici. Sijoči zlati poudarki pripomorejo k prefinjenemu vzdušju, medtem ko barvna paleta poskrbi za odmerek elegance, hkrati pa učinkuje pomirjajoče.

»Vedel sem, da mora biti nekaki umirjeno, ne preveč različnih barvnih odtenkov. Rjava tla sem pustil kot tradicionalna, glede na to, da je hiša zgrajena leta 1800, vsaj nekaj izgleda res staro. Nadalje sem razmišljal o zeleni ali modri barvi. Ko sem se sprehajal po Monaku, sem opazil modro zofo in sva se s punco odločila, da bo kar modra barva tista, ki bo prevladovala,« pripoveduje lastnik.

Postelja je »kraljevski element«, ki zaznamuje prostor.

Njegova ustvarjalnost je se zelo pokazala tudi pri opremljanju kopalnice, medtem ko mu je zelo ljuba tudi terasa, ki si jo deli z ostalimi stanovalci.

Pa ima, glede na to, da dela v tujini, sploh dovolj časa izkoristiti to svojo čudovito rezidenco v Ljubljani? »Ja, res je malo časa, kakšnih pet dni na mesec, ki jih lahko preživim v tem prostoru. Ampak je vredno vsakega dneva.«

Fotografije: Marko Ocepek